Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Γρίφος τα υπερόπλα της ΕΕ

Φέγγος (Prelium): Γρίφος τα υπερόπλα της ΕΕ
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου PRELIUM Investment Services
«Μας υποχρέωσες, μας υποχρέωσες, μα δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες».
Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν τα αισθήματα της αγοράς για τα υπερόπλα που χρησιμοποιούνται για την κρίση του κορωνοϊού.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εξαντλήσει το λεξιλόγιο του στρατιωτικού τομέα για να περιγράφουν την κατάσταση, με όρους όπως μπαζούκας, ατομική βόμβα κλπ.
Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει μια κυβέρνηση ενηλίκων, που μας βάζει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και διεκδικεί το δίκαιο μερίδιο της χώρας από τα εξαγγελλόμενα εργαλεία χρηματοδότησης.
Το ερώτημα παραμένει πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα υπερόπλα, με τι επιτόκια και με τι δεσμεύσεις εκ μέρους των κρατών που θα τα χρησιμοποιήσουν.
Μέχρι στιγμής η αίσθηση που δίνεται είναι ότι θα δημιουργηθεί κάτι σαν Ευρωομόλογο ειδικού σκοπού, οπότε χώρες σαν την Ελλάδα δικαιώνονται στη διεκδίκηση της αμοιβαιοποιηση του χρέους.
Μένει να δούμε τις «λεπτομέρειες».
Προσωρινά τα νέα έχουν επιδράσει θετικά στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως με τα μεγάλα χρηματιστήρια να έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών από την αρχή του έτους. Με δεδομένο ότι στην αρχή του έτους βρισκόντουσαν σε ιστορικά υψηλά, αυτό είναι εντυπωσιακό.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθεί και αυτό τις εξαγγελίες με τη χαρακτηριστική ρηχότητα που το διακρίνει.
Έχουμε φτάσει την αντίσταση των 686 μονάδων του Γενικού δείκτη, σημείο που φαίνεται να είναι σημαντική αντίσταση, αν και η προσωρινή άνοδος έως τις 690 μονάδες δεν αλλάζει το γεγονός.
Αν μπορέσουμε να διασπάσουμε ανοδικά αυτά τα επίπεδα με τζίρο, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη άνοδο και επαναφορά στα επίπεδα που βρισκόμασταν στην αρχή του έτους.
Παρόλα αυτά οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.
Αν δούμε την πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια, θα δούμε ότι ιδιαίτερα τα χρόνια που το χρηματιστήριο είναι πτωτικό, το καλοκαίρι δεν είναι ιδιαίτερα καλό και πολλές φορές η πτώση ξεκινάει το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Να μην ξεχνάμε και την επιβολή των capital controls, στις 26 Ιουνίου του 2015.
Είναι σύνηθες οι ηγέτες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές να παίρνουν αποφάσεις που πολλές φορές είναι βεβιασμένες και επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις και οι επενδυτές να επιθυμούν τη μείωση του αναλαμβανόμενου ρίσκου ενόψει των διακοπών.
Φυσικά φέτος για ποιες διακοπές να μιλάμε…
Εταιρείες των τομέων της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και της ενέργειας, φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των επενδυτών αυτή την περίοδο, αλλά το γεγονός ότι οι τράπεζες θα κληθούν να μοιράσουν το χρήμα που πέφτει από το ελικόπτερο, έχουν προκαλέσει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις κατά την τελευταία άνοδο.
Η διατήρηση θέσεων σε μετοχές έχει αρχίσει πάλι να γίνεται ελκυστική, ιδιαίτερα από τη νέα μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που άμεσα επηρεάστηκαν από τα μέτρα που εξαγγέλλονται για τη στήριξη των οικονομιών.
Μπροστά μας έχουμε την ζώνη των 680 με 690 μονάδων που θα πρέπει να ξεπεραστεί με τζίρο για να δώσει ένα θετικό τόνο και πίσω μας έχουμε μία άνοδο που έχει δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες σε όσους την εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και κίνητρο για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τέτοιες περιόδους, η διατήρηση ρευστότητας συνίσταται.
Φυσικά ρευστότητα σημαίνει πως διατηρώ θέση σε μετοχές και απλώς διατηρώ ρευστότητα για να μπορώ να εκμεταλλευτώ τις διακυμάνσεις.
Αυτό σημαίνει παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και είμαι έτοιμος να τις εκμεταλλευθώ. Δεν σημαίνει ότι πουλάω ότι έχω και πάω διακοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης