Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Citigroup: Όλοι μιλούν για μια επικείμενη καταστροφή στην Ευρώπη... αλλά κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να ποντάρει σ' αυτό το σενάριο - Το ευρώ είναι πιο ισχυρό από ότι νομίζουν πολλοί

Citigroup: Όλοι μιλούν για μια επικείμενη καταστροφή στην Ευρώπη... αλλά κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να ποντάρει σ' αυτό το σενάριο - Το ευρώ είναι πιο ισχυρό από ότι νομίζουν πολλοί
Μπορεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των σχολίων των επενδυτών να συνεχίζουν να δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει κάποιο αρνητικό σενάριο.
Ο αναλυτής της Citigroup, Steven Englander, εξέτασε τις τιμές στην αγορά και το κατά πόσο οι επενδυτές έχουν θεωρούν πιθανή μία ακραία κίνηση για το ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει κάποιο αρνητικό σενάριο. Κατά τη γνώμη του, «οι επενδυτές θεωρούν πιο πιθανή την προοπτική ότι η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αγορές χρέους και λιγότερο τις αγορές συναλλάγματος. Για τη Citigroup αυτή η εξέλιξη γεννά ελπίδες για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα.
Ο Englander, επισήμανε ότι τα option του ευρώ δείχνουν πτώση 15% ή και περισσότερο για το ευρωπαϊκό νόμισμα, γεγονός που δείχνει ότι σε έξι μήνες θα είναι εκπληκτικά φθηνό. Στην πραγματικότητα, παρόμοια δικαιώματα προαίρεσης για άλλα πιθανώς το πιο σταθερά νομίσματα φαίνονται πολύ πιο ακριβά.
Παράλληλα, για μια κρίση που κυριαρχεί στην αγορά επί δύο χρόνια, και η συζήτηση περί διάλυσης της ευρωζώνης που επικρατεί, στην ουσία δεν έχει επηρεάσει το κοινό νόμισμα, με τον κινδυνο τελικά να αποτιμάται εξαιρετικά χαμηλά.
"Η υποψία μου είναι ότι η ρητορική των επενδυτών είναι περισσότερο εύκολη από την προθυμία τους να αγοράσουν ασφάλιση", γράφει χαρακτηριστικά ο γκουρου της αγοράς νομισμάτων.
Ο Englander καταλήγει όμως σε ένα διφορούμενο συμπέρασμα λέγοντας: "Οι επενδυτές πρέπει να διακρίνουν ανάμεσα στα σενάρια τα οποία αναφέροντας στις πιέσεις των κρατικών δημοσιονομικών, και στα σενάρια που θέλουν την επόμενη μέρα του ευρώ, εάν η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη ή όχι. Με άλλα λόγια, η σχετική ηρεμία στις αγορές συναλλάγματος μπορεί να παραπλανά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης