Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Πόθεν έσχες»: Ό,τι δηλώσεις είσαι

tags :
«Πόθεν έσχες»: Ό,τι δηλώσεις είσαι
Η διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο
Δημοσιεύθηκαν και φέτος ως είθισται στην ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων για το έτος 2019 (αφορούν τη χρήση του 2018).
Για άλλη μία χρονιά βέβαια, λείπει το «πόθεν» - δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία - και αρκούμαστε στο «έσχες».
Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται ακόμα και σε αυτό το σκέλος, καθώς όπως αναφέρει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο έλεγχος βρίσκεται…σε εξέλιξη.
Η διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων στη χώρα μας, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, αν και δεν λείπουν κάποια στοιχεία στις δηλώσεις τα οποία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αναφορικά με τη σχέση των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών με τον πλούτο.
Καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από πολιτικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει στον λαϊκισμό και τον…υπερπατριωτισμό, πλούσια επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε ξένα funds, μηδενικά εισοδήματα, υπέρογκα τραπεζικά δάνεια, τεράστιες ακίνητες περιουσίες.
Ο Τύπος ούτως ή άλλως στέκεται στις…γαργαλιστικές λεπτομέρειες, όπως ποιος είναι ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός, ποιος είναι ο φτωχότερος, ποιος επενδύει σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ενώ δηλώνει μαρξιστής, τίνος η ακίνητη περιουσία προκαλεί…ζάλη κτλ.
Ωστόσο, η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων στην πραγματικότητα δεν ελέγχεται.
Πρόκειται για μία άνευ ουσίας καταγραφή.
Κοινώς «ό,τι δηλώσεις είσαι».
Τα περίφημα «πόθεν έσχες» θα αποκτήσουν νόημα εφόσον συγκριθούν με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία προηγούμενων ετών, αλλά και με την περιουσιακή κατάσταση πριν και μετά την ενασχόληση με την πολιτική.
Τέλος, όσον αφορά τη σχέση των πολιτικών προσώπων με τον πλούτο, την ηθική και την ιδεολογική συνέπεια λόγων και πράξεων, θα την κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα βαθιά ύφεση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και μνημονίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης