Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Citigroup: Αν είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα καλύτερα να γίνει τώρα – Οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τους τριγμούς που θα προκληθούν

Citigroup: Αν είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα καλύτερα να γίνει τώρα – Οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τους τριγμούς που θα προκληθούν
H καλύτερη στιγμή να κηρύξει τη χρεοκοπία η Ελλάδα ίσως είναι τώρα, δηλώνει ο αναλυτής της Citigroup, Jason Shoup, εκτιμώντας ότι παγκοσμίως οι επενδυτές βρίσκονται σε διάθεση ανάληψης κινδύνου, με τις αγορές να έχουν κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα.
Αν και για τη Citigroup, η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι στα βασικά σενάρια που έχουν ληφθεί υπόψιν για την επενδυτική στρατηγική, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι οι συνθήκες βελτιώνονται ώστε η αγορά να απορροφήσει τους τριγμούς που θα επακολουθήσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Μόνο να αναλογιστούμε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί πολύ, οι ενάρξεις νέων κατοικιών έχουν σημειώσει μικρή άνοδο από την περίοδο της σταθεροποίησης, ενώ την ίδια ώρα 15 από τους 23 δείκτες παγκοσμίως ήταν καλύτεροι του αναμενομένου, τότε μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα είναι σε μία περίοδο που μπορεί να αντέξει την ελληνική χρεοκοπία, αναφέρει ο Shoup.
Αν και πριν από μερικούς μήνες μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν αδιανόητη, πλέον δεν θα μας εκπλήξει μία τέτοια εξέλιξη, δήλωσε ο Shoup. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χαράξει την κόκκινη γραμμή στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης να περιορίζονται σημαντικά.
Είναι όμως κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα θα είναι μόνο το πρώτο του ντόμινο κατάρρευσης, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη κάποια θύματα της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Αλλά αν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι πραγματικά να βάλουν την κόκκινη γραμμή, ακόμη και μετά την ελληνική χρεοκοπία, τότε θα έχουν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λύση.
Αν και η πορτογαλική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι η ελληνική, το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την ύφεση, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση, όπως και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης