Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο κοστίζει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για καθαρή έξοδο στις αγορές

Πόσο κοστίζει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για καθαρή έξοδο στις αγορές
Μήπως θα ήταν προτιμότερο να συζητάμε ποιοι φόροι θα φύγουν από την αγορά;
Το αφήγημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γα καθαρή έξοδο στις αγορές και η μεταμνημονιακή εποχή είναι βέβαιο ότι θα κοστίσει στους φορολογούμενους και στην οικονομία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ … παίζει τα ρέστα της για μία καθαρή έξοδο έτσι ώστε να πιστωθεί πολιτικά το τέλος των Μνημονίων.
Άνθρωποι της αγοράς που καθημερινά «κυνηγούν» τις αποδόσεις ομολόγων, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την πρόθεση της κυβέρνησης, να οδηγήσει τη χώρα στην αναζήτηση κεφαλαίων  από τις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή.
Τα Funds που επενδύουν σε ομόλογα περιμένουν πώς και πως την καθαρή έξοδο για να πάρουν επιτόκια που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δίνει.
Η έκδοση του επταετούς ομολόγου με αρχικό επιτόκιο στο 3,5%  και σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 4,5% , σημαίνει ότι τα funds, θα βγάλουν λεφτά από το αφήγημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί σε ένα νέο αφήγημα όπως είναι η μείωση των φόρων, η μείωση της ανεργίας και σε όποιο άλλο στοιχείο συμβάλει στην διεύρυνση  της απασχόλησης και της ανάπτυξης της Οικονομίας.
Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ στα επίπεδα του 1,4% για το 2017, οι οποίοι να σημειωθεί αρχικά η κυβέρνηση τους προσδιόριζε στα επίπεδα του 2,5% με 2,8%.
Η ελληνική οικονομία όπως και η καταπονημένη κοινωνία θα επιθυμούσε ένα αφήγημα το οποίο θα μείωνε το κόστος της επιβίωσης της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μία καθαρή έξοδο στις αγορές αμέσως θα αποκλείσει τις τράπεζες από τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Με απλά  λόγια οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δώσουν ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να χρηματοδοτηθούν.
Εύλογα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι όταν οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία με νέο χρήμα.
Στο ενδεχόμενο η χρηματοδότηση από τις αγορές να γίνει με επιτόκια στα επίπεδα του 4% και 5%  θα επιφέρει επιπλέον κόστη αποπληρωμής του χρέους.
Για κάθε ένα δισεκατομμύριο που θα πάρουμε από τις αγορές με επιτόκιο 1%, ο εκδότης θα  πληρώνει στους επενδυτές 10 εκατ. ευρώ το χρόνο.  
Στο ενδεχόμενο το επιτόκιο  να διαμορφώνεται στο 4% θα καταβάλει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Όταν η κυβέρνηση έχει βάλλει φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, επινοήθηκε το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%, φόρος στις επενδύσεις στις εταιρείες ακινήτων κλπ.
Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος μήπως θα ήταν προτιμότερο να συζητάμε ποιοι φόροι θα φύγουν από την αγορά;
Η ελληνική οικονομία θέλει λύσεις που δεν θα την επιβαρύνουν περισσότερο  
Αν το οικονομικό επιτελείο για το  χατίρι της πολιτικής δώσει κέρδη ή «ταΐσει» τα κερδοσκοπικά Fund με «χρυσά» επιτόκια να μας πει ποιοι θα βαρούν τα νταούλια!

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης