Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κλιματική αλλαγή ξανά στο επίκεντρο του Davos – Αποτελεί όντως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2018;

Η κλιματική αλλαγή ξανά στο επίκεντρο του Davos – Αποτελεί όντως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2018;
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τοποθετεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κορυφή της λίστας με τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2018
Καθώς η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ώρες στο Davos της Ελβετίας, το ζήτημα των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής γενικότερα, αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία χρονιά στο επίκεντρο, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες.
Τόσο το 2017, όσο και κατά την έναρξη του 2018, τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι σαρώνουν αρκετές περιοχές παγκοσμίως, με τις επιπτώσεις να μην είναι μόνο οικονομικές, αλλά να στοιχίζουν και εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως οι τυφώνες που έπληξαν τους προηγούμενους μήνες τις ΗΠΑ προκάλεσαν συνολικές ζημιές ύψους 200 δις. Δολαρίων, ενώ οι μουσώνες που έπληξαν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας είχαν ως αποτέλεσμα των θάνατο πάνω από 1.200 ατόμων, αφήνοντας παράλληλα εκατοντάδες πολίτες χωρίς σπίτια ή πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
Πριν από λίγες ημέρες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή τους για τους παγκόσμιους κινδύνους το 2018, τοποθετώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κορυφή της σχετικής λίστας, κάτι το οποίο είχε συμβεί και κατά το προηγούμενο έτος.
Μάλιστα, από τις πέντε πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, στις τρεις εντοπίζονται κίνδυνοι που αφορούν το περιβάλλον, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, και την πέμπτη θέση από την αποτυχημένη μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά εάν κοιτάξει κανείς την αντίστοιχη λίστα για τους πιθανούς κινδύνους των ερχόμενων δέκα ετών, όπου με εξαίρεση την πρώτη θέση, που αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι υπόλοιπες τέσσερις έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.
Και μπορεί αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου να δέχονται πλήγμα από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν εξίσου ακραίες θερμοκρασίες από την αντίθετη πλευρά.
Συγκεκριμένα, το 2017 αποτέλεσε έναν από τους πιο ζεστούς χρόνους στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τις πυρκαγιές να σαρώνουν στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκαλώντας περιβαλλοντικές ζημιές που θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια προκειμένου να διορθωθούν.
Παράλληλα, ένας σημαντικός κίνδυνος που θα μπορούσε να προκύψει από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι το ενδεχόμενο πλήγμα στην παγκόσμια γεωργία, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, και οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ως εκ τούτου, ένα ενδεχόμενο ταυτόχρονο πλήγμα σε αυτές τις δύο χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη πείνα και κακουχίες, ειδικά στις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες.
Επιπλέον, όπως ανέφερε στην έκθεσή του το WEF, η σταδιακή απώλεια της βιοποικιλότητας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα συστήματα τροφίμων, οδηγώντας ακόμα και σε έναν «οικολογικό Αρμαγεδδώνα».
Εάν στα παραπάνω γεγονότα προστεθεί και το ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν το 2017 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, κατανοεί κανείς ότι η κατάσταση χρειάζεται δραστικές αλλαγές προκειμένου να αντιστραφεί εγκαίρως.
Και μπορεί να υπάρχουν αρκετές φωνές που να υποστηρίζουν ότι οι θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικών καταστροφών είναι υπερβολικές, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να τις επιβεβαιώνουν.
Το δε εγχείρημα της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή το 2015 φαίνεται να μη λειτουργεί όσο αποτελεσματικά αναμενόταν, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να εκτιμά ότι οι πιθανότητες αποτυχίας των στόχων της συμφωνίας είναι μεγαλύτερες από αυτές τις επίτευξής του.
Μάλιστα, ένα σημαντικό εμπόδιο για τη συμφωνία θα αποτελέσει και η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, την οποία και ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κατά τον περασμένο Ιούνιο, επικαλούμενος πιθανό υπονόμευση της οικονομίας της χώρας από τη συμφωνία, καθώς και την τοποθέτησή της σε μόνιμα μειονεκτική θέση.
Μέσω του Νταβός, το WEF θα προτείνει ορισμένες λύσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σχεδιασμό δράσεων που απαιτούνται την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών χωρίς να πλήττεται σε τόσο μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.
Αν και οι συνθήκες παρουσιάζονται ως δυσμενείς, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση της κατάστασης, και ιδιαίτερα μέχρι το 2020, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία η Συμφωνία του Παρισιού.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οποιαδήποτε δράση και αν πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι σίγουρα προτιμότερη από την αδράνεια και θα συμβάλλει σημαντικά τουλάχιστον στον περιορισμό του προβλήματος.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης