Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ατζέντα και το στοίχημα της Merkel για τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο

Η ατζέντα και το στοίχημα της Merkel για τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο
Το μεγάλο στοίχημα της Merkel είναι η ασφάλεια στη διάρκεια της Συνόδου και η υπογραφή συμφωνίας για τo ελεύθερο εμπόριο 
Σε ένα απροσπέλαστο φρούριο με συρμάτινους τείχους περιμετρικά της πόλης και αυτοσχέδια κέντρα κράτησης, μετατρέπεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας το Αμβούργο ενόψει της Συνόδου των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στις 7-9 Ιουλίου.
Η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel έχει προσδώσει μεγάλη σημασία στη συνάντηση του Αμβούργου, τόσο για την σπουδαιότητα της ατζέντας όσο και για την ασφάλεια των ηγετών καθώς χιλιάδες διαδηλωτές προετοιμάζουν την άφιξή τους στην πόλη.
Στο Αμβούργο θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Donald Trump με το ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin σε μια περίοδο που κυριαρχεί το σκάνδαλο εμπλοκής της Μόσχας στην εκλογή Trump.

The Elbe Philharmonic Hall, Hamburg, Germany

Merkel εναντίον Trump
Όμως στην δωδέκατη συνάντηση των G20 που έχει ως τίτλο της «η Διαμόρφωση ενός διασυνδεδεμένου κόσμου» τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των ισχυρών του πλανήτη είναι η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας σε ένα κοινό μέλλον και η προώθηση της υπεύθυνης ανάπτυξης.
Φυσικά, θα τεθεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μετά και τη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, οι εμπορικές και αναπτυξιακές πολιτικές, το μεταναστευτικό και φυσικά η τρομοκρατία.
Η A. Merkel έχει προετοιμαστεί ειδικά γι αυτή τη συνάντηση στην οποία θα δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεση της κατά του προστατευτισμού που πρεσβεύει η κυβέρνηση Trump.
οι προθέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρες στη χθεσινή (20/6) ομιλία της όπου απέρριψε τον προστατευτισμό, λέγοντας ότι ένας αυξανόμενα διασυνδεδεμένος κόσμος σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ της.
«Η ύπαρξη της G20 σημαίνει ότι η απομόνωση και ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδα και όχι το επόμενο βήμα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να αποσυρθεί από τον διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα.
Αλλά μακροπρόθεσμα, η ίδια τους η ικανότητα τους για καινοτομία θα αποδυναμωθεί».
Απέναντι στο μέτωπο Trump, το οποίο συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία, η Merkel αντιπαραθέτει τη συνεργασία της με την Κίνα η οποία, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Telegraph, «είναι πλέον ο παγκόσμιος πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης και η Γερμανία ο ισχυρότερος υπερασπιστής του ελεύθερου εμπορίου». Άλλωστε η Merkel θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει σε αυτή τη Σύνοδο των G20 μια συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελ g20

Η Merkel επενδύει στη συνεργασία με την Κίνα
Η συνεργασία με τη Κίνα , που προσωπικά η Merkel έχει επενδύσει, είναι μια σχέση που χτίζεται μετά και την κινεζική πρωτοβουλία για το «Forum Belt and Road» το οποίο υπέγραψαν στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου 2017, 29 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων ανάμεσά τους και η γερμανίδα καγκελάριος.
Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η παγκόσμια συνεργασία σε ζητήματα εμπορίου, πολιτικής, οικονομικών, πολιτιστικά και θρησκευτικά.
Αυτή την ατζέντα σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στη Σύνοδο των G20 η A. Merkel δημιουργώντας ένα ισχυρό οικονομικό και εμπορικό μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Spiegel: Καλώς ήρθατε στην κόλαση του Αμβούργου

Η συνάντηση των G20 συγκεντρώνει παραδοσιακά χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι συχνά συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας με θλιβερά αποτελέσματα όπως αυτά της Γένοβας το 2001.
Στο Μόναχο, οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει μια ηχηρή παρουσία η οποία προβληματίζει τις αρχές καθώς θα μπορούσε να ευνοήσει τρομοκρατικά χτυπήματα.
Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel «τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για τη Σύνοδο του Μονάχου είναι εξωφρενικά» γράφοντας στον τίτλο του «καλώς ήρθατε στην κόλαση».

Map of Key G-20 and protest sites in central Hamburg

Από τις 28 Μαρτίου στήνεται ένα συρμάτινο τείχος χιλιομέτρων περιμετρικά της περιοχής Alsterdorf κοντά στο λιμάνι της πόλης όπου θα φιλοξενηθεί η Σύνοδος γύρω από το οποίο δημιουργείται μια τεράστια ουδέτερη ζώνη.
Μέσα σε αυτή κατασκευάζονται κέντρα κράτησης (κελιά) που θα μπορούν να «φιλοξενήσουν» έως και 400 άτομα ενώ δικαστές και δικηγόροι θα είναι παρόντες για να επισπευστούν οι διαδικασίες.
Αυτό το τεράστιο συρμάτινο τείχος σχεδιάστηκε για να προστατευτεί τους 20 χιλιάδες αστυνομικούς που θα έχουν παραταχθεί απέναντι στους 100 χιλιάδες διαδηλωτές, όπως εκτιμά η αστυνομία.
Ανάμεσά τους ακραίες αριστερές και ακροδεξιές οργανώσεις.

G-20 protesters during a march in Hamburg on May 1.
Μια ημέρα πριν, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 80 αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τους ηγέτες και τις αντιπροσωπίες τους θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Helmut Schmidt ανάμεσά τους και το Air Force One του αμερικανού προέδρου με πάνω από 600 άτομα συνοδεία.
Η ασφάλεια είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση Merkel μετά τη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης