Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

RBS: Γιατί η ΕΕ θυμίζει Σοβιετική Ένωση - Οι αγορές δεν συγχωρούν άλλα πολιτικά λάθη - Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι ο θάνατος του ευρώ...

RBS: Γιατί η ΕΕ θυμίζει Σοβιετική Ένωση - Οι αγορές δεν συγχωρούν άλλα πολιτικά λάθη - Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι ο θάνατος του ευρώ...
"Αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προχωρήσει στην κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης και όχι να θυμίζει Σοβιετική Ένωση, όπου το κέντρο επιχειρεί να ελέγξει την περιφέρεια...".
Με τον τρόπο αυτό σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους η RΒS, στην έκθεσή της με τίτλο "euro - rates: more widening, more to come" (Eυρω - επιτόκια: Όσο διευρύνονται, τόσα περισσότερα θα έρχονται).
Σύμφωνα με τον οίκο, οι αγορές έχουν αντιληφθεί προς ποια κατεύθυνση κινείται η ΕΕ. Για το λόγο αυτό, οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αποδίδονται στον πανικό των επενδυτών, αλλά στην απειλή του γαλλογερμανικού άξονα (Merkel - Sarkozy) για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Με άλλα λόγια, οι αγορές δεν είναι σε θέση να ανεχτούν άλλα πολιτικά λάθη.
Η ΕΚΤ, κατά την RBS, παραμένει το μοναδικό ίδρυμα που μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης χρέους. Ωστόσο, αυτό δεν θα επιτευχθεί μέσω ενός πιο επιθετικού προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά όταν η ΕΚΤ αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως ένα νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα (Monetary & Financial Institution - MFI).
Το ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με τον οίκο, βιώνει - και θα συνεχίσει να βιώνει - μια εμπειρία κοντά στο θάνατο (near death experience). Πως μεταφράζεται αυτό; Με τη μετάδοση της κρίσης στον βασικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Εάν αυτό συμβεί, κάποια στιγμή η χώρα του Ν. Sarkozy θα χάσει την υπομονή της με τη στάση που τηρεί έναντι της ΕΚΤ η Γερμανία και θα απειλήσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Εάν η Γερμανία δεν συμφωνήσει να ακολουθηθεί η κοινή πορεία ΕΚΤ και EFSF γιοα τη διάσωση του ευρώ, τότε είναι δεδομένος ο θάνατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o οποίος θα συμβεί μέσω της κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος, εκτιμά η RBS.
Με πιο απλά λόγια, συνεχίζει ο οίκος, η νομισματική ένωση πρέπει να αρχίσει να μοιάζει με μια φυσιολογική "χώρα". Οι αγορές θα ικανοποιηθούν μόνο αν ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τις χώρες του ευρώ αρχίσει σταδιακά να μειώνεται.
"Η στήριξη από ΕΚΤ και EFSF αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας και θα μοιάζει ανεπαρκής αν συνεχιστούν οι απειλές για πιθανή έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. Στην πραγματικότητα, η στήριξη της ΕΚΤ και του EFSF αγοράζει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, προκειμένου να έχουν χρόνο να σκεφτούν", καταλήγει η RBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης