Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καθοριστικός για τη συνέχεια της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός – Ένας ακόμα γρίφος για τον Τσίπρα

Καθοριστικός για τη συνέχεια της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός – Ένας ακόμα γρίφος για τον Τσίπρα
Απαιτούνται δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να μπορέσει να πάρει και πάλι μπρος…
Ο επικείμενος ανασχηματισμός, τον οποίο πολλοί αναμένουν ακόμα και εντός της εβδομάδας, είναι ένα από τα ισχυρότερα αλλά και τελευταία «χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση του.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, όπου ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες σοβαρές αντιθέσεις στα εργασιακά.
Οι δανειστές, με πρώτη τη Γερμανία, δεν φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τώρα το θέμα του χρέους, το οποίο θεωρείται και κομβικής σημασίας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Παράλληλα, λευκός καπνός δεν προκύπτει ούτε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί να το συζητήσει στην παρούσα φάση.
Στο εσωτερικό, τα μέτωπα είναι πολλά.
Με πρώτο και καλύτερο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπου δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας το ΣτΕ να εκδώσει την απόφαση του για το εάν είναι αντισυνταγματικός ή όχι ο νόμος Παππά.
Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει κατά του νόμου Παππά, τότε το πολιτικό τοπίο για την κυβέρνηση θα βαρύνει ακόμα περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που όλοι πάνω κάτω ψυχανεμίζονται.
Η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει πως η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται και παγιώνεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μένει» σταδιακά από ψηφοφόρους και ότι η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των ίδιων για τους επόμενους 12 μήνες.
Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, αλλά ότι χρειάζεται μια σημαντική ανανέωση.
Προκειμένου αφενός να επισπεύσει το κυβερνητικό έργο και αφετέρου να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «κάτι αλλάζει».
Για αυτόν άλλωστε το λόγο διαμηνύεται πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, μεγάλος και θα φέρει ανατροπές σε πρόσωπα και νοοτροπίες.
Αλλά και αυτό το ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε σπαζοκεφαλιά για τον Τσίπρα.
Μια και η αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, θα προκαλέσει αρκετές καραμπόλες και ενδεχομένως δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, επιτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την εσωκομματική αντιπολίτευση και κριτική.
Ο πρωθυπουργός καλείται να καταλήξει σε ένα λειτουργικό και ευέλικτο σχήμα, το οποίο από τη μια θα πρέπει να διατηρεί τις ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και από την άλλη θα πρέπει να περιέχει και νέα πρόσωπα, τα οποία θα επιβεβαιώνουν και το «άνοιγμα», τη διεύρυνση προς το Κέντρο (απαραίτητο συστατικό για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση).
Ο ανασχηματισμός είναι ένα ακόμα «στοίχημα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Διότι γνωρίζει ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα δυναμικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο δεν έχει άλλα περιθώρια από το να φέρει απτά και μάλιστα γρήγορα αποτελέσματα.
Και το κυριότερο ότι από την επιτυχία ή την αποτυχία της νέας αυτής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η επόμενη ημέρα της χώρας αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης