Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η παραδοχή Δραγασάκη για το χρέος και ο δύσκολος δρόμος της κυβέρνησης – Θα τα βγάλει πέρα;

Η παραδοχή Δραγασάκη για το χρέος και ο δύσκολος δρόμος της κυβέρνησης – Θα τα βγάλει πέρα;
Ξεμένει από θετικά επιχειρήματα, μένει με τις επώδυνες αποφάσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η θέση της κυβέρνησης μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Μια και ξεμένει από θετικά επιχειρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό για αυτήν κλίμα.
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είναι ενδεικτικό.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τώρα μεγάλη απομείωση του χρέους μια και οι δανειστές μας είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι και ότι η όποια λύση δοθεί, θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή από το 2018 και μετά.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση του όλου θέματος.
Πέρα από την επικοινωνιακή αξιοποίηση του θέματος από τη ΝΔ, η οποία έσπευσε να «αποκαλύψει ένα άλλο ψέμα της κυβέρνησης», είναι προφανές ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ δεν επιτρέπουν τη δεδομένη στιγμή μια τέτοια απόφαση από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει αισιόδοξος και να επισημαίνει ορθά ότι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τα όσα έχουν δεσμευθεί και ότι αυτά δεν μπορούν να μείνουν στον αέρα διότι η Γερμανία έχει μπροστά της εκλογές, αλλά και ο ίδιος γνωρίζει ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι, ιδιαίτερα όταν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ισχυρότερος.
Με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2017, με την ΕΕ να αναζητά το βηματισμό της μετά το Brexit, είναι ξεκάθαρο ότι μια τόσο μεγάλη απόφαση για την Ελλάδα, η οποία συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, δεν πρόκειται να ληφθεί όσο το τοπίο στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης παραμένει θολό.
Επιπλέον, είναι σαφές πως οι Ευρωπαίοι πρώτα θα περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά γράμμα τα όσα έχει συμφωνήσει, και μετά θα περάσει στο να εξετάσει σοβαρά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Πρόκειται για μια εξέλιξη αν μη τι άλλο δυσχερής για την κυβέρνηση.
Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα πόνταρε πολλά στην επιχειρηματολογία περί ελάφρυνσης του χρέους και πλέον αναγκάζεται να αναδιπλωθεί.
Αλλά κυρίως διότι διαπιστώνεται και πάλι ότι «τα καλά νέα» αναβάλλονται για αργότερα και ότι στο τραπέζι παραμένουν τα δύσκολα, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υλοποιηθούν.
Άρα για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της το δύσκολο δρόμο.
Εκείνον που απαιτεί τη λήψη επώδυνων αποφάσεων, ενδεχομένως και νέων μέτρων αλλά και τη χάραξη μιας στρατηγικής για το τώρα και το μετά, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, όπου κυριαρχούν η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια των πολιτών και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης.
Η πορεία αυτή όμως είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια και είναι η μόνη διαθέσιμη και αξιόπιστη πορεία που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και που παράλληλα επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελπίζει ότι μπορεί να επωφεληθεί (π.χ. για το χρέος και για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα) από τις τεράστιες αλλαγές που κυοφορούνται στην Ευρώπη αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική και οικονομική συνταγή.
Το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταφέρει να αντέξει έως τότε.
Ο κ.Καμμένος εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αντέξει και το 2019 και το 2023.
Βεβαιότητα που σε κάθε περίπτωση είναι στον αέρα…

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης