Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κίνηση πόλωσης από τον Μητσοτάκη – Είτε αντέχει μόνος ο Τσίπρας είτε πάμε σε εκλογές

Κίνηση πόλωσης από τον Μητσοτάκη  – Είτε αντέχει μόνος ο Τσίπρας είτε πάμε σε εκλογές
«Καίγονται» οι προτάσεις Γεννηματά, Θεοδωράκη, Λεβέντη για κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας
Το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι και σκηνικό φαίνεται να ξεκαθαρίζουν.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης κατέστησε απόλυτα σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα με τον κ.Τσίπρα.
Διότι όπως είπε τους χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος» και κυρίως διότι δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη για το οτιδήποτε.
Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν ζητά εκλογές αλλά αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη και προέκυπταν εκλογές, αυτές θα ήταν καλοδεχούμενες.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι σε περίπτωση εκλογών, η ΝΔ θα τις κερδίσει ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει πολιτικά ανοίγματα στα υπόλοιπα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου.
Με αυτήν του τη δήλωση ο κ.Μητσοτάκης βάζει ουσιαστικά τέλος τόσο στην πρόταση Γεννηματά και Θεοδωράκη για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ή για κυβέρνηση των ικανών όσο και στην πάγια θέση του Λεβέντη για μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού.
Μια και όλες αυτές οι προτάσεις εμπεριέχουν την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Με τη στάση του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει αφενός τέλος στη σεναριολογία για την ανάγκη μιας κυβέρνησης ευρείας συνεννόησης και αφετέρου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος από τις αποφάσεις που θα λάβει η σημερινή κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτές απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, την οποία σημειωτέον ψήφισε και η ΝΔ.
Άρα η σεναριολογία περιορίζεται.
Είτε η κυβέρνηση με τους 153 βουλευτές της θα καταφέρει μόνη της να σταθεί στα πόδια της, να πάρει όλες τις αποφάσεις και να περάσει από τη Βουλή όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια είτε δεν θα αντέξει, θα πέσει και συνεπώς η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Πρόκειται για μια θέση, η οποία αναμφίβολα θα πολώσει το πολιτικό κλίμα και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Μια και θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να «στοχοποιήσει» τον αντίπαλο του και κυρίως να συσπειρώσει το εσωτερικό του (αλλά και την κυβέρνηση του), προειδοποιώντας για το τι σημαίνει η απώλεια στήριξης στο κυβερνητικό του έργο και πολιτική.
Από την εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), τα οποία όσο μένουν απομονωμένα και δεν ενώνουν δυνάμεις, τόσο κινδυνεύουν να χάσουν την εναπομείνασα πολιτική τους δυναμική.
Με λίγα λόγια, την ώρα που ο τόπος χρειάζεται συναίνεση, συνεννόηση και ένα μίνιμουμ συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν κορυφαία κοινωνικά και εθνικά θέματα και να μπει ένα τέλος στην εξαετή και πλέον οικονομική κρίση, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής επιλέγουν την όξυνση και την πόλωση.
Το έργο δεν είναι καινούριο και τα αποτελέσματα του είναι γνωστά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης