Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κυβέρνηση απέφυγε τα βράχια, αλλά ο κάβος είναι ακόμα μπροστά – Κανένα περιθώριο για αστοχίες…

Η κυβέρνηση απέφυγε τα βράχια, αλλά ο κάβος είναι ακόμα μπροστά – Κανένα περιθώριο για αστοχίες…
Το βάρος επιστρέφει και παραμένει στις πλάτες των 153 βουλευτών
Τα αποτελέσματα τόσο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία όσο και του Eurogroup κρίνονται ικανοποιητικά για την κυβέρνηση.
Καθώς στο μεν προσφυγικό κατάφερε αφενός να αποφύγει τα «βράχια» και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μονομερείς ενέργειες και αφετέρου να πρωτοστατήσει στις χώρες που προκρίνουν μια ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία.
Στο δε μείζον θέμα της οικονομίας η κυβέρνηση εξασφάλισε τόσο την άμεση επιστροφή της τρόικας και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (κάτι που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο) όσο και τη δημόσια παραδοχή των εταίρων ότι η αξιολόγηση και η ελάφρυνση του χρέους εντάσσονται σε μια ενιαία διαδικασία.
Και μπορεί τα μηνύματα να είναι θετικά, ωστόσο τα δύσκολα για την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχουν τελειώσει, αλλά είναι μπροστά της.
Καθώς πλέον έχει δοθεί το σήμα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Γεγονός που με τη σειρά του καθιστά ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει συντεταγμένα και με σχέδιο προς τα εμπρός.
Αυτό σημαίνει ότι στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, κοκ και να φέρει τα νομοσχέδια στη Βουλή προς ψήφιση.
Νομοσχέδια, τα οποία αναμφίβολα θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Αλλά και στο προσφυγικό, και εφόσον η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου διατηρήσει τα θετικά της βήματα στην κατεύθυνση του περιορισμού των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να συνδράμει τους πρόσφυγες χωρίς να πληγεί η πορεία της οικονομίας, και ιδιαίτερα του τουρισμού.
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι οριακό.
Καθυστερήσεις, αστοχίες και πισωγυρίσματα δεν επιτρέπονται.
Η κυβέρνηση δεν έχει το περιθώριο να μην προχωρήσει στην πορεία που έχει ήδη χαράξει.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων είναι μονόδρομος.
Εναλλακτικές δεν υπάρχουν.
Οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες αποφάσεις και με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Αλλά γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υποχωρήσουν.
Διότι όχι μόνο θα χαθεί το θετικό momentum που τείνει να διαμορφωθεί, αλλά θα φέρουν την κυβέρνηση και την χώρα ενώπιον πραγματικών αδιεξόδων.
Τα οποία αυτήν την φορά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα διαχειριστεί το πολιτικό προσωπικό αλλά και η ελληνική κοινωνία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης