Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Ποτάμι χωρίς… νερό και ψηφοφόρους - Στο συνέδριο θα τεθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο του

Το Ποτάμι χωρίς… νερό και ψηφοφόρους - Στο συνέδριο θα τεθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο του
Τρεις ημέρες είναι πολλές για να αναζητηθούν τα αίτια της πτώσης του κόμματος στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ενώ θεωρούνται λίγες για να βρεθεί η διέξοδος έτσι ώστε να γίνει ένα «ορμητικό» Ποτάμι
Τα κοινωνικά και πολιτικά ... ρυάκια που θα συνδράμουν τις “αδυνατισμένες” πηγές του Ποταμιού θα αναζητηθούν μέσα από το συνέδριο του κόμματος που θα αρχίσει τις διεργασίες του, την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από δύο ημέρες την Κυριακή 28 του μήνα.
Τρεις ημέρες είναι πολλές για να αναζητηθούν τα αίτια της πτώσης του κόμματος στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ενώ θεωρούνται λίγες για να βρεθεί η διέξοδος έτσι ώστε να γίνει ένα «ορμητικό» Ποτάμι ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον ελάχιστοι πιστεύουν ότι το Ποτάμι μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα και η πλειονότητα των στελεχών αναζητά ένα νέο πόλο έκφρασης με συνεργασίες άλλων κομμάτων.
Σε διάστημα οκτώ μηνών το Ποτάμι έχασε 151.575 ψηφοφόρους ενώ δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για την εκλογική του άνοδο.
Τον Ιανουάριο του 2015 εμφάνισε ποσοστό 6,05% και 373.924 ψηφοφόρους και τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 4,09% αφού έλαβε μόλις 222.349 ψήφους.
Ο πρόεδρος του κόμματος είχε βάλλει ψηλά τον πήχη ελπίζοντας σε διψήφιο εκλογικό ποσοστό αλλά οι ψηφοφόροι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Χάθηκε το πολιτικό μήνυμα δεν έφθασε ποτέ στην εκλογική βάση το οποίο μπορεί να μη ήταν «καθαρό» όπως τα… νερά ενός ποταμιού.
Το προβεβλημένο στέλεχος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης με συνέντευξη του έκανε σαφές ότι η προοπτική της αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια.
Η πολιτική θέση που διατύπωσε ο κ. Θεοχάρης είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους σύνεδρους του κόμματος και ιδιαίτερα σημασία θα έχει ποιοι θα την υποστηρίξουν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφία για την αρχηγία του κόμματος και εστιάζει το ενδιαφέρον του στις συμμαχίες που θα πρέπει να κάνει το κόμμα.
Η προοπτική αυτή όμως έχει την προοπτική της κομματικής αποκατάστασης των στελεχών ενώ μειώνεται ο ρόλος του κόμματος στην παρούσα φάση.
Ο πολιτικός σχεδιασμός ή η στρατηγική του Ποταμιού δεν μπορεί να έχει ως αφετηρία το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών λένε κάποια στελέχη μικρότερους κομματικής και πολιτικής εμβέλειας.
Πάντως άνθρωποι που βρέθηκαν από τα πρώτα πολιτικά βήματα του Ποταμιού θεωρούν ότι το συνέδριο μπορεί να ταράξει τα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα και να διαμορφώσει εξελίξεις χάρη στην παρουσία των 11 βουλευτών του κόμματος στη Βουλή.
Ο ιδρυτής και εμπνευστής του πολιτικού κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να προτείνει τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου και με άλλες δυνάμεις εκτός Ποταμιού ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα προτείνει μια επιτροπή κύρους που θα εγγυηθεί θα οργανώσει τη πορεία προς τη δημιουργία αυτού του νέου πόλου.
Το Ποτάμι σε δύο βάρκες
Δυο ιδεολογικά ρεύματα χωρίς οργανωμένη πολιτική συγκρότηση κυριαρχούν στο Ποτάμι το ένα έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά και το άλλο κινείται κεντροαριστερά .

Στην κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό συμβούλιο οι κεντροαριστεροί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πλειοψηφία.
Πάντως αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρξουν ισχυρές υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος.
Στο συνέδριο έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
Αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά.
Η έλευση των Μνημονίων μπορεί να έσπασε το δικομματισμό ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και συνέβαλε στη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών χωρίς ωστόσο να αποκτήσουν δυναμική στην κοινωνία.
Το συνέδριο του Ποταμιού θα ανοίξει την πόρτα στο διάλογο και θα φέρει στο προσκήνιο πολιτικές αναζητήσεις οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν θα χρειασθούν μια πολιτική προσωπικότητα για την υλοποίηση του νέου πόλου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης