Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και εάν ο Τσίπρας περάσει τον κάβο; - Αλλάζει άρδην και προς όφελος του το πολιτικό παιχνίδι

Και εάν ο Τσίπρας περάσει τον κάβο; - Αλλάζει άρδην και προς όφελος του το πολιτικό παιχνίδι
Είναι το μόνο σενάριο που τον διατηρεί πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, μόλις πέντε μήνες από τη δεύτερη εκλογική τους νίκη, είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Απέναντι τους έχουν συνασπιστεί οι πάντες, με τους πολέμιους να «απλώνονται» σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τα άκρα δεξιά έως τα άκρα αριστερά.
Η κοινωνία βράζει, δηλώνει απογοητευμένη από τα κυβερνητικά πεπραγμένα και τη διάψευση των υποσχέσεων και αντιστέκεται με κινητοποιήσεις στα νέα μέτρα.
Ευρωπαίοι εταίροι απειλούν ακόμα και με μονομερείς ενέργειες για το κλείσιμο συνόρων για το προσφυγικό.
Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν ολοένα και πιο σκληρά μέτρα και να μην υποχωρούν στις απαιτήσεις τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την κυβέρνηση, απορρίπτουν οποιοδήποτε σενάριο συνεννόησης και της ζητούν να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Οι πρώην «σύντροφοι», όσοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, κάνουν λόγο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εκτιμώντας ότι σύντομα ο λαός θα σαρώσει τον Τσίπρα.
Πολλά ΜΜΕ αναλώνονται καθημερινά μόνο και μόνο στο πώς θα «χτυπήσουν» την κυβέρνηση.
Αναμφίβολα το τοπίο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκρηκτικό.
Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και ο μόνος «σύμμαχος» του (;) είναι οι 153 βουλευτές του.
Και κάπου εκεί αρχίζουν τα ερωτηματικά για το εάν θα καταφέρει να πάει μέχρι τέλους τη θητεία του.
Και αν όλα είναι σε βάρος της κυβέρνησης, ένα ερώτημα είναι τι θα συμβεί, εάν ο Τσίπρας περάσει τον «κάβο» που έχει μπροστά του.
Εάν δηλαδή τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες ο κ.Τσίπρας καταφέρει όχι μόνο να αποτρέψει τις απειλές για απομόνωση της χώρας (κλείσιμο βόρειων συνόρων, έξοδος από τη Schengen) λόγω του προσφυγικού αλλά και να δρομολογήσει το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.
Είναι προφανές ότι η εικόνα θα αλλάξει άρδην.
Και μάλιστα προς όφελος της κυβέρνησης.
Διότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, (κάτι που συνεπάγεται ότι θα έχουν κλείσει και πολλά «καυτά» θέματα στο εσωτερικό, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το δημοσιονομικό κενό, τα «κόκκινα δάνεια», κοκ), θα εκκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Θέμα, το οποίο μόνο θετικά θα πιστωθεί (πολιτικά και επικοινωνιακά) στην κυβέρνηση.
Μια και μεταξύ άλλων θα βάλει τέλος στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψυχολογία της αγοράς, της κοινωνίας, των επενδυτών.
Momentum, το οποίο θα συμπέσει και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία και το θετικό κλίμα.
Εάν μάλιστα η προωθούμενη λύση με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποδώσει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τότε η Ελλάδα – και σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της - θα προβάλλει ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός και κυρίως ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Θα έχουν μπει δηλαδή οι βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Ελλάδας για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Θα έχουν μπει οι βάσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα, όπως ο ίδιος ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει.
Άλλωστε αυτό το σενάριο είναι και το μόνο που φαίνεται ικανό να διασώσει πολιτικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του.
Μια και είναι το μόνο που μπορεί να ανακόψει τα όσα αρνητικά του καταλογίζονται εδώ και έναν χρόνο και να τον διατηρήσει πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης