Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πρώτο crash test της κυβέρνησης – Θα το περάσει με επιτυχία, αλλά τα δύσκολα έπονται

Το πρώτο crash test της κυβέρνησης – Θα το περάσει με επιτυχία, αλλά τα δύσκολα έπονται
Στη Βουλή τα πρώτα μνημονιακά μέτρα Τσίπρα –Καμμένου…
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μέτρα που είναι προαπαιτούμενα για να κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος τόσο για την απελευθέρωση των πρώτων δόσεων όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η ψήφιση των μέτρων αυτών αποτελεί και το πρώτο crash test της κυβέρνησης.
Από το οποίο όμως αναμένεται να περάσει σχετικά εύκολα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρόσφατο (δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τις κάλπες) και οι βουλευτές της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν τα μέτρα, μπορούν να ισχυριστούν.
Συνεπώς η συναίνεση των βουλευτών της συγκυβέρνησης θεωρείται περισσότερο από δεδομένη και η ψήφιση των μέτρων διασφαλισμένη.
Αν και δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα είναι η περίπτωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.
Και αν οι 155 βουλευτές της κυβέρνησης αναμένεται να εγκρίνουν χωρίς δεύτερες σκέψεις τα πρώτα μέτρα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα και το ενδιαφέρον της στη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Αν και εδώ, δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Είναι πολύ πιθανό τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) να στηρίξουν μέτρα, όπως π.χ. τα μέτρα του ΟΟΣΑ, αλλά να εκφράσουν την έντονη αντίθεση τους σε μέτρα που έχουν να κάνουν με φόρους και νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Και μπορεί η κυβέρνηση να περάσει με σχετική ευκολία το πρώτο crash test αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πορευτεί με αυτήν τη σταθερότητα στο μέλλον.
Όταν τα μέτρα θα γίνονται πιο δύσκολα και πιο απαιτητικά, όταν οι πολίτες ήδη θα πληρώνουν το λογαριασμό, όταν η αντιπολίτευση θα βρίσκεται στα κάγκελα και όταν οι πιστωτές θα εμφανίζονται ολοένα πιο σκληροί και αδιάλλακτοι.
Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης