Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στην «πυρά» το Χρηματιστήριο – Η υποβάθμιση, η.. αυτοκτονική κυβέρνηση και οι προοπτικές «γυρίσματος»

Στην «πυρά» το Χρηματιστήριο – Η υποβάθμιση, η.. αυτοκτονική κυβέρνηση και οι προοπτικές «γυρίσματος»
Διαρκές το σφυροκόπημα των τραπεζών λόγω των ΑΜΚ – Χωρίς ανοδική συνεδρίαση μετά τις εκλογές - To X.A. καθρεφτίζει την αποσύνθεση στην οικονομία

Το απόλυτο των πτωτικών συνεδριάσεων μετά τις εκλογές έχει ως τώρα το ελληνικό χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές αρνητικές ημέρες σε ισάριθμες συνεδριάσεις, πιστοποιώντας ότι η αγορά κάθε άλλο παρά… ενθουσιάστηκε με τις πολιτικές εξελίξεις.
Ακόμη και το γεγονός ότι αποφεύγεται το ενδεχόμενο άμεσων νέων εκλογών, καθώς δημιουργήθηκε κυβέρνηση πολύ γρήγορα μάλιστα, δεν έδωσε κανέναν «αέρα» έστω μικρής αντίδρασης στην αγορά.
Τα προβλήματα που μαστίζουν την αγορά είναι μεγαλύτερα και πιο βαθιά και έγκεινται στην κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, στην παντελή απουσία ορατότητας άρα και δυσκολίας εύρεσης καταλύτη, στα capital controls αλλά και στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Η αγορά, μέσα σε ένα έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο διεθνές κλίμα που οδηγεί γενικευμένα σε μείωση του επενδυτικού ρίσκου, δείχνει ότι μαστίζεται από τα γνωστά, εγγενή προβλήματα.
Η οικονομία εδώ και ένα 8μηνο έχει μπει στο.. γύψο και στην πλήρη ακινησία, επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται, η χώρα κάνει αλλεπάλληλες (τυφλές ως προ τη στόχευση) εκλογικές αναμετρήσεις, με την πολιτική σκηνή να αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Το χρηματιστήριο λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει ξεκάθαρα αυτή την αποσύνθεση και τη γενικευμένη θολούρα, όντας μάλιστα πρόσφατα υποβαθμισμένο στην κατηγορία των «προηγμένων αναδυόμενων αγορών» από τον οίκο FTSE, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ο ρόλος της υποβάθμισης και η συνέχεια

Η υποβάθμιση – που θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Μάρτιο – οδηγεί το Χ.Α. στην προ 14 ετών κατάσταση. Πλέον, από αναπτυγμένη αγορά (developed market) που υπήρξε από το Μάρτιο του 2001, περνά στην κατηγορία «advanced emerging market».
Βεβαίως, με την οικονομία να βρίσκεται σε… ολοκαύτωμα, η υποβάθμιση του Χ.Α. είναι ίσως υποδεέστερος καταλύτης για την πορεία του.
Άλλωστε, με τη χώρα χρεοκοπημένη και εν μέσω εκλογικής παράκρουσης, το ακραία και στρεβλά τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα μπορεί να λεχθεί ότι αξίζει να συγκαταλέγεται στις… ώριμες αγορές.
Παράλληλα, στην κατηγορία των ώριμων αγορών το Χ.Α. έλκυε εξαιρετικά λίγα – σε σχέση με την παγκόσμια επενδυτική «πίτα» - κεφάλαια, καθώς έχει πολύ μικρό εκτόπισμα, ενώ στην κατηγορία των αναδυόμενων υπάρχουν ίσως πιο ενδιαφέρουσες προϋποθέσεις.
Σ’ αυτή την κατηγορία, το Χ.Α. είναι η μόνη αγορά σε τόσο ισχυρό νόμισμα, κάτι που θα πρέπει να περιφρουρηθεί. Από εκεί και πέρα, καταλύτης για την πορεία και την εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων δεν είναι η κατηγοριοποίηση – που ασφαλώς παίζει ρόλο – αλλά οι προοπτικές και η κατάσταση της οικονομίας.
Μια χώρα που εδώ και αρκετούς μήνες φλέρταρε με το… θάνατο και την αυτοκτονία, ακροβατώντας ανάμεσα σε απειλές φυγής από το ευρώ για να απειλήσει την Ε.Ε. σε διάλυση, ασφαλώς και δεν δικαιούται να λέει ότι έχει ώριμο χρηματιστήριο.
Όμως, αν (λέμε αν) υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση και επιστροφή στην κανονικότητα, αν αρχίσει και τηρείται το πρόγραμμα που έχει υπογραφεί και αν «ρολάρει» σταδιακά η οικονομία, τότε θα βελτιωθεί νομοτελειακά και η ψυχολογία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τις επενδύσεις και την ανάληψη ρίσκου.
Τα πάντα στην οικονομία είναι αλυσίδα, αλληλένδετα, απόλυτα εξαρτημένα.
Αν λοιπόν υπάρξουν τέτοιες συνθήκες εξομάλυνσης το επόμενο 6μηνο, τότε και το Χ.Α. θα αρχίσει να «μαρτυρά» τις εξελίξεις.

Στην «πυρά» των πωλητών οι τράπεζες, αναχώματα από τα άλλα blue chips

Προς το παρόν όμως, εύλογα υπάρχει τρομερά μεγάλη δυσπιστία, καθώς το δείγμα γραφής της κυβέρνησης από την προηγούμενη θητεία, είναι κάκιστο.
Παράλληλα, επίκειται μια ακόμη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου με νέες… λιωμένες αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ξεπούλημα του κλάδου στο Χ.Α.
Χθες η Eurobank εν μέσω διαδικασίας ΑΜΕΜ έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ισχυρότατες είναι οι πιέσεις και αυτό το τριήμερο για όλο τον κλάδο.
Πιο αναλυτικά, αυτό το… μετεκλογικό τριήμερο, ο Γ.Δ. του Χ.Α. σημειώνει πτώση 4,16%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 4,55% καθώς υπήρξαν ισχυρά αναχώματα από τα μη τραπεζικά blue chips, όμως ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 22,86%!
Μετά τις εκλογές λοιπόν η Alpha Bank που προέρχονταν από αντίδραση 144% από 24 Αυγούστου πιέζεται σε ποσοστό 28%, η Eurobank υποχωρεί κατά 26,19%, η Πειραιώς -23,37% και η Εθνική -18%.
Ισχυρές πιέσεις μέχρι… εξαλείψεως και στα warrants, καθώς της Alpha Bank υποχωρεί κατά 47% το 3ήμερο, της Πειραιώς στο -29,41% και της Εθνικής -29,23%.
Οι επενδυτές προβληματίζονται για το ύψος (εκτιμάται σε 14-16 δισ) τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (4-6 δισ. από ιδιώτες, από bail in 3 δισ. και ΤΧΣ 6-8 δισ.) και τις τιμές των ΑΜΚ που θα είναι έως -50% χαμηλότερα με καθολικά reverse split.
Σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη, χθες όλη την ημέρα έγινε «μάχη» πέριξ της στήριξης των 669 μονάδων, με το κλείσιμο να αφήνει ελπίδα καθώς δεν υπήρξε μεγάλη απομάκρυνση από αυτό το όριο.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 668,54 μονάδες με απώλειες 1,32%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 663,14 μονάδες (-2,12%) και υψηλό στις 680,10 μονάδες (+0,39%).
Αντιθέτως με τις τράπεζες, κάποια άλλα blue chips έχουν παρουσιάσει ισχυρά αναχώματα και καλή συμπεριφορά, ασχέτως με τις όποιες επιμέρους πιέσεις ή διορθώσεις.
Τίτλοι όπως ΔΕΗ, Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α. έχουν απόδοση από τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου που κυμάνθηκε από 20% έως και 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης