Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα έκθεση βιωσιμότητας για τις ελληνικές τράπεζες

Νέα έκθεση βιωσιμότητας για τις ελληνικές τράπεζες
Πριν ο ESM προκαταβάλλει τα 10 δισεκ. στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες θα υλοποιηθεί νέα έκθεση βιωσιμότητας.
Το 2013 πριν την πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση που το ΤΧΣ είχε προκαταβάλλει 18 δισεκ. στις τράπεζες σε σύνολο 25 δισεκ. η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ είχαν αναθέσει στην Bain μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες να υλοποιήσει μια έκθεση βιωσιμότητας.
Η έκθεση αυτή έκρινε ότι πρέπει να υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες που εκκρίθηκε από την ΕΚΤ ενώ όλες οι υπόλοιπες κατέληξαν σε resolution και good και bad bank τύπου Αγροτικής τράπεζας ή Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι τράπεζες θα ξαναπεράσουν αυτή την έκθεση βιωσιμότητας για να διαπιστωθεί αν και οι 4 συστημικές τράπεζες είναι βιώσιμες.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τον ESM σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Αν οι τράπεζες κριθούν βιώσιμες περνούν στην επόμενη φάση των stress tests.
Αν υπάρξει κάποια ή κάποιες τράπεζες που δεν κριθούν βιώσιμες τότε δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αλλά του….resolution.
Η τράπεζα που κριθεί αφερέγγυα θα πωληθεί σε κάποια άλλη τράπεζα είτε σπασμένη σε good και bad bank σενάριο προφανώς καταστροφικό είτε με την διαδικασία της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων σε άλλη τράπεζα.
Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα αυτή αν δεν πωληθεί σε άλλη τράπεζα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in όπου θα εμπλακούν και οι καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ.
Η Ελλάδα άμεσα υπογράψει την οδηγία BRRD που διασφαλίζει τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.  
Να αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν μια από τις 4 συστημικές τράπεζες κριθεί μη βιώσιμη θα πρόκειται για ένα καταστροφικό σενάριο συνολικά για το σύστημα.
Αν κριθούν βιώσιμες θα περάσουν στο επόμενο στάδιο.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αξιολόγησης βιωσιμότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ άμεσα μέσα στον Αύγουστο.
Κριτήρια στην έκθεση βιωσιμότητας θα είναι, κεφαλαιακής επάρκεια, δείκτης ρευστότητας, cash flow.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης