Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ράλι επιβεβαίωσης για το… Μένουμε Ευρώπη της Ελλάδας – Στους long η πρωτοβουλία των κινήσεων

Ράλι επιβεβαίωσης για το… Μένουμε Ευρώπη της Ελλάδας – Στους long η πρωτοβουλία των κινήσεων
Γενικευμένο πανηγύρι στις αγορές, καθώς προεξοφλείται ότι η Ελλάδα μένει στην… Ευρώπη - Ισχυρή προεξόφληση σε τράπεζες και blur chips, οι long έχουν τον έλεγχο

Την πιο πειστική, δυναμική και «γεμάτη» άνοδο των τελευταίων πολλών μηνών είχε χθες τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι – έστω και την ύστατη ώρα – η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους.
Για πρώτη φορά, φαίνεται πως προεξοφλείται ότι – επιτέλους – οι δύο πλευρές βρίσκονται σε σύγκλιση, για πρώτη φορά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κρίνει ότι οι δύο πλευρές, στέκονται με ειλικρίνεια η μία απέναντι στην άλλη.
Μετά από ένα 5μηνο κρυφτούλι, που εξάντλησε την ελληνική κυβέρνηση «καίγοντας» όλο το πολιτικό της κεφάλαιο και καταστρέφοντας σε πολύ επικίνδυνο βαθμό τη διεθνή υπόσταση και το κύρος της χώρας, φαίνεται πως η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος.
Η πίεση στις τράπεζες είναι τρομακτική, καθημερινά υπάρχουν εκροές καταθέσεων πάνω από 1 δισ. ευρώ, οπότε ήταν νομοτέλεια η πλήρης χρεοκοπία του συστήματος, η εφαρμογή περιορισμών και άλλων δικλίδων, που απλώς βεβαίως καθυστερούν και δεν αποτρέπουν την καταστροφή.
Η οικονομία της χώρας έχει λιώσει εντελώς, υπάρχει εδώ και πέντε μήνες εσωτερική στάση πληρωμών, η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια ρευστότητας κάθε πιθανή και απίθανη «πηγή», καθιστώντας νομοτέλεια πλέον την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.
Πολλές τεχνικές εταιρείες υποδομών και οδικών αξόνων προχώρησαν πρόσφατα σε απολύσεις καθώς η στάση πληρωμών από την κεντρική κυβέρνηση, στέγνωσε εντελώς την αγορά, ενώ 60 εταιρείες (όλων των ειδών) την ημέρα βάζουν λουκέτο και 600 άνθρωποι προστίθενται στο στρατό των ανέργων.
Μέσα σ’ αυτή την οριακή κατάσταση που οδηγούσε – και ακόμα οδηγεί – σε ολική χρεοκοπία και πλήρη καταστροφή όλου του παραγωγικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας, φαίνεται πως η κυβέρνηση – έστω και τη 12η ώρα – αποφάσισε να κινηθεί σύμφωνα με τον… υπαρκτό ρεαλισμό ξεχνώντας τις κενές επιθυμίες, τις κενές δοξασίες, τις ψεύτικες φαντασιώσεις και τις εξαγγελίες για «αλλαγή όλης της Ευρώπης».
Χθες λοιπόν και ενώ η ώρα για capital controls πλησίαζε επικίνδυνα, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως έκαναν τα πιο ουσιαστικά βήματα για τη συμφωνία.
Παρ’ ότι δεν «κλείδωσε» τίποτα, εντούτοις φαίνεται πως και οι δύο πλευρές έριξαν τα… κάστρα και τα μικρά ή μεγάλα εμπόδια που δεν άφηναν να υπάρξει σύμπλευση και συμφωνία.
Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση φαίνεται πως ήταν τα πιο δουλεμένα και τα πιο ρεαλιστικά που έχει παρουσιάσει ως τώρα, κάτι που επιβεβαίωσαν οι περισσότεροι φορείς και οι διεθνείς αξιωματούχοι. Βεβαίως, η αγορά έχει δει πολλά, έχει διαψευστεί πολλάκις, με ότι συνεπάγεται αυτό για την καχυποψία και τη δυσπιστία που ακόμη και τώρα ελλοχεύει...

Ράλι επιβεβαίωσης και πίστης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Για πρώτη φορά μετά από καιρό λοιπόν και παρ’ ότι το μεσημέρι υπήρξε μερική ψυχρολουσία λόγω του ότι έγινε γνωστό ότι δε θα κλειδώσει τίποτα χθες, όλα τα χρηματιστήρια «συμφώνησαν» ότι αυτή τη φορά υπάρχει ειλικρινής θέληση να βρεθεί λύση.
Κανείς δε θέλει τη ρήξη, η Ευρώπη πρώτα απ’ όλους δε θέλει τη ρήξη, όμως αυτό που άλλαξε εσχάτως είναι η στάση της ελληνικής πλευράς.
Για πρώτη φορά, είτε με το καλό είτε με το… κακό και αναγκαστικό (βλέπε άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών) η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν έχει δύο επιλογές, αλλά ουσιαστικά μία.
Ή πετυχαίνει – έστω και μνημονιακή (δηλαδή με υποχρεώσεις) συμφωνία, ή η χώρα οδηγείται στην άβυσσο και σε άτακτη χρεοκοπία, με δραματικές καταστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το εύρος της καταστροφής τους.
Έτσι λοιπόν, στο Χ.Α. είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του 2015 (μετά το +10,13% της 3ης Φεβρουαρίου), ενώ εντυπωσιακό ήταν το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 700 μονάδες κλείνοντας στις 749,17 μονάδες με εκρηκτικό ράλι +9%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 754,99 μονάδες (+9,84%) και χαμηλό στις 691,21 μονάδες (+0,56%) στο άνοιγμα.
Πλέον, πρώτος στόχος είναι η υπέρβαση της ζώνης των 750 – 770 μονάδων και κατόπιν ο έλεγχος των 800 μονάδων.
Ο τζίρος σε αυξημένα επίπεδα ανήλθε στα 136,8 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 246,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 216,6 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Οι τράπεζες έκλεισαν με εντυπωσιακό ράλι με την Alpha Bank στο +23,79%, Πειραιώς +21,17%, Εθνική +20,45% και Eurobank +18,70%.
Καθολική ήταν η άνοδος και στο χώρο του FTSE 25 εν μέσω εναλλαγών, ρευστοποιήσεων και επανατοποθετήσεων που έφεραν αρκετές μετοχές σε εντυπωσιακά κέρδη που έφτασαν έως το +17,33%. Διψήφιο ποσοστό κερδών είχαν μετοχές όπως ΕΧΑΕ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie, ενώ άνω του 8% κέρδισαν μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ,  Motor Oil, Μέτκα και ΓΕΚ Τέρνα.

Ράλι διεθνώς

Εντυπωσιακή ήταν και η κίνηση των διεθνών αγορών που για πρώτη φορά μετά από καιρό έδωσαν ένα πειστικό ράλι, αποκλειστικά με γνώμονα και καταλύτη το ελληνικό ζήτημα! Ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε στις 11.460,43 μονάδες με άνοδο 3,81%, ενώ και ο CAC 40 έκλεισε στις 4.999 μονάδες με άνοδο 3,81%, ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο 3,87% και ο Eurostoxx 600 στο +2,18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης