Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εβδομάδα του διαβόλου και της τελικής… λύσης – Η δίψα για συμφωνία, οι 800 μονάδες και η λήξη παραγώγων

Εβδομάδα του διαβόλου και της τελικής… λύσης – Η δίψα για συμφωνία, οι 800 μονάδες και η λήξη παραγώγων
;anΕξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα - Δια πυρός και σιδήρου το Χ.Α. - Πρωτοφανές θρίλερ «τρέλανε» επενδυτές, χρηματιστές και διαχειριστές
Δια πυρός και σιδήρου πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο και την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ενός πρωτοφανούς θρίλερ που «τρέλανε» επενδυτές, χρηματιστές, διαχειριστές και τυχοδιωκτικού χαρακτήρα κερδοσκοπικά funds.
Το κρυφτούλι, τα παιχνίδια ισορροπιών, τα πολλαπλά και σύνθετα συμφέρονται, οι ετερόκλητες προσεγγίσεις και οι αμφίβολης… στόχευσης νουθεσίες και δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, πολιτικών και διεθνών οίκων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που «σκότωσε» την επενδυτική ψυχολογία.
Ειδικά την Παρασκευή έλαβε χώρα ένας δραματικός «πόλεμος» διαρροών, εκτιμήσεων, προφητειών, δημοσιευμάτων, διαψεύσεων, με φόντο τη συμφωνία, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κινούνται - εν πολλοίς - σε δρόμο σύγκρουσης!
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση στήθηκε στο… απόσπασμα, με τα τελεσίγραφα – για πρώτη φορά – να δίνουν απόλυτα δραματική νότα.
Η μη πληρωμή της 1ης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ από την πλευρά της κυβέρνησης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τον ενδεχόμενο… διωγμό της χώρας από την ευρωπαϊκή ελίτ, καθώς το ρήγμα αυτό, οδήγησε σε αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συζητήσεις.
Τότε ήρθαν και τα τελεσίγραφα από την Ευρώπη, που πλέον έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι αποφασισμένη και έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας καλύψει τα… νώτα της, έχοντας εξαντλήσει τα ηθικά και οικονομικά περιθώρια, έχοντας εξασφαλίσει – ιστορικά – και όλα τα άλλοθι για οτιδήποτε δραματικότερο ακολουθήσει.
Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί στους δρόμους της έντιμης συμφωνίας και του συμβιβασμού, κατανοώντας (ή δείχνοντας ότι συγκλίνει να κατανοήσει) ότι οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, θα είναι δρόμος πολιτικού – και όχι μόνο – αφανισμού για την ίδια και καταστροφή για τη χώρα.

Τα πρώτα ενδοκυβερνητικά σύννεφα

Ασφαλώς η όποια συμφωνία αν κλειδώσει εύλογα και θα φέρει αναταράξεις σε μια ετερόκλητη κυβέρνηση όπως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ήδη, η πρώτη «κόντρα» φάνηκε την Παρασκευή με την καταψήφιση από την πλευρά των ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, υπάρχουν έντονες φήμες και διαρροές ότι κάποιοι υπουργοί είναι δυσαρεστημένοι με τη δρομολογούμενη συμφωνία, τόσο που ίσως οδηγηθούν ακόμη και σε παραίτηση. Πλην του κ. Βαρουφάκη που έτσι κι αλλιώς είναι μια ειδική κατηγορία μόνος του και φέρεται να βρίσκεται μόνιμα υπ’ ατμόν, ψίθυροι ακούγονται και για τους κ.κ. Δρίτσα, Λαφαζάνη και Στρατούλη. Αν η συμφωνία «πλήξει» χώρο δράσης τους, που έτσι θα γίνει, ίσως οδηγηθούν σε… εθελουσία έξοδο. Αυτό, ασφαλώς θα φέρει γενικότερα τριγμούς, απροσδιόριστους ακόμη και την ανάγκη ανασχηματισμού.

Το Χρηματιστήριο

Σε ότι αφορά το χρηματιστήριο, ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει προεξοφλήσει πολλά από τα χειρότερα μετά και τα τελευταία «χτυπήματα».
Μια συμφωνία, ή ένα νέο πλησίασμα σε συμφωνία, ασφαλώς και θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς νέα ανοδική κίνηση το Χ.Α.
Πάντως, οι ξένοι εξακολουθούν να παρακολουθούν διακριτικά, εξού και οι μειωμένες συναλλαγές εσχάτως.
Την περασμένη εβδομάδα η μέση αξία συναλλαγών κατήλθε στα 72,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 27,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 99,5 εκατ. ευρώ.
Ότι λαμβάνει χώρα στο Χ.Α. είναι κινήσεις trading από κερδοσκοπικού και ταχύρρυθμης λογικής χαρτοφυλάκια που κάνουν παιχνίδι πρωτίστως στις τράπεζες και στα warrants. Αντιθέτως, πιο συμπαγή, πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη συμπεριφορά έχουν τα blue chips της πραγματικής οικονομίας, που δείχνουν αμυντικά στοιχεία ακόμη και στις δύσκολες συνεδριάσεις.
Μετά το ξέσπασμα του +8,13% της Πέμπτης 11 Ιουνίου, ήρθε η μεγάλη πτώση της Παρασκευής, να δείξει ότι η αγορά έχει γίνει ροντέο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 774,46 μονάδες με ισχυρές απώλειες -5,92%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 772,88 μονάδες (-6,11%) και υψηλό στις 821,01 μονάδες (-0,26%) στο άνοιγμα.
Οι τράπεζες παρ’ ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης έδειχναν κάποιες άμυνες, εντούτοις στο φινάλε κρέμασαν κλείνοντας με διψήφιο ποσοστό απωλειών, χάνοντας έως 13,47%.

Εβδομάδα κρίσης και αλήθειας

Αυτή η εβδομάδα λοιπόν θα είναι μια εβδομάδα αλήθειας, μια εβδομάδα που ίσως δώσει ένα τέλος στο χάος της αβεβαιότητας, με τη σύναψη συμφωνίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συγκαλεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Την Πέμπτη επίσης θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ∆ημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού ∆ημοσίου ποσού 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Ιούνιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Triple witching) ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναδιάρθρωση του δείκτη Eurostoxx-600.

Τεχνικά δεδομένα – Οι μάχες short και long και οι 800 μονάδες

Η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, είναι ότι «οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικές του στρες στο οποίο έχουν υποβληθεί τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές. Οι μάχες μεταξύ 780 και 850 μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν αμφίρροπες αφού κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν κατάφερε να πετύχει την καθοριστική νίκη που θα οδηγούσε τον Γενικό ∆είκτη σε διαφυγή. Για άλλη μια εβδομάδα οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες χωρίς όμως να κρεμάσουν τα διαγράμματα δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση»…
Ο αναλυτής, συνεχίζοντας το σχόλιό του, επισημαίνει ότι «η τεχνική ανάγνωση της Αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης