Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η νοτιανατολική Μεσόγειος μπορεί να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης;

Η νοτιανατολική Μεσόγειος μπορεί να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης;
Ο ρόλος της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Τουρκίας
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο η νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Wall Street Journal, δια μέσου του ειδικού Ariel Cohen.
Όπως αναφέρεται, η Ευρώπη μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές προκλήσεις, αναζητά μία νέα πηγή αερίου, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακής της ενέργεια.
Η λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης, εξηγεί χαρακτηριστικά, ενδέχεται να βρίσκεται στο κοίτασμα «Leviathan» του Ισραήλ και στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου.
«Αυτά τα δύο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού» επισημαίνει ο ειδικού Ariel Cohen, προσθέτοντας πως ο γεωπολιτικός ρόλος των δύο κοιτασμάτων θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον δημιουργηθεί αγωγός, ο οποίος θα κομίζει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Πάντως, μέχρι στιγμής τα δύο κοιτάσματα στερούνται μεγάλων ποσοτήτων αερίου, καθώς εκτιμάται πως το Leviathan θα παράγει 17 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και η Αφροδίτη 7 τρισ. κυβικά πόδια.
Παρ’όλα αυτά, η Ανατολική Μεσόγειος δύναται να διαδραματίσει ένα ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, προσθέτοντας ακόμη 100 δισ. κυβικά πόδια αερίου ετησίως, για τα επόμενα 15 χρόνια.
«Η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ συνιστά κλειδί για τη λύση του περίπλοκου προβλήματος, καθώς οι δύο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν ένα αγωγό, ο οποίος θα κομίζει το αέριο στην Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.
«Ελλάδα ή/και Τουρκία θα μπορούσαν να παράσχουν το έδαφος τους, εντός του οποίου θα δημιουργηθεί ο αγωγός» συμπληρώνει.
Ωστόσο, Κύπρος και Ισραήλ δεν επαναπαύονται, αναζητώντας διεύρυνση των ενεργειακών προοπτικών.
Η Λευκωσία ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιορδανία και την Αίγυπτο για την αγορά πρόσθετου αερίου.
Παράλληλα, το Ισραήλ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Αμάν και την Αίγυπτο.
«Όλο αυτό το ενεργειακό σύμπλεγμα θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά στρατηγική και οικονομικά οφέλη, μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων, της προσέλκυσης διεθνών εταιρειών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης των υποδομών» σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Καταλήγοντας, Ariel Cohen υπερθεματίζει πως η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να επιδράσει ευεργετικά και στις διπλωματικές σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας και Ισραήλ - Παλαιστίνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης