Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Grexit έχει πάψει να είναι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος – Ανήκουμε στο ευρώ

tags :
Το Grexit έχει πάψει να είναι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος – Ανήκουμε στο ευρώ
Το Grexit δηλαδή η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, έχει πάψει να είναι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος.
Δυστυχώς, καλώς ή κακώς η Ελλάδα είχε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το 2010 ή 2011 όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, πριν το αγοράσει η ΕΚΤ ή το πουλήσουν.
Μόνο οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τις θέσεις τους σε ελληνικό χρέος και πριν το PSI+ κατείχαν περίπου 47-48 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.
Στην τρέχουσα περίοδο κατέχουν 11,5 δισεκ. ελληνικού χρέους εκ των οποίων 9 δισεκ. έντοκα και 2,5 δισεκ. μεσοχρόνιας διάρκειας ομόλογα κυρίως 3ετή χρεόγραφα.
Το 2007 οι τράπεζες κατείχαν 178 δισεκ. ελληνικού χρέους εκ των οποίων 52 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες άρα 126 δισεκ. κατείχαν ευρωπαϊκές τράπεζες, pension funds και άλλοι επενδυτές μαζί με τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε διαπραγματευτικό ατού….την απειλή για Grexit.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για την Ελλάδα στρατηγικά ποτέ δεν υπήρξε βασική επιλογή η έξοδος από το ευρώ.
Υπήρχε στην σφαίρα, των απειλών ή της διαπραγμάτευσης αλλά όχι στην πραγματικότητα.
Το Crexit, επειδή θα αναφερθεί πολλές φορές το επόμενο διάστημα, θα είναι σκόπιμο όλοι να γνωρίζουν πόσο ρεαλιστικό είναι.
Με όρους συστημικής ευστάθειας – με οικονομικούς όρους – το Grexit δεν αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο.
Αποτελεί όμως πολιτικό όπλο αν συνδυαστεί με τις δυνάμεις που έρχονται να αλλάξουν την Ευρώπη και αναφερόμαστε με την ακροδεξιά στην Γαλλία και την αριστερά τύπου Podemos στην Ισπανία.
Αν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία δημιουργούσαν μέτωπο κατά της λιτότητας και αντιπρότειναν μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, τότε σίγουρα το Grexit με πολιτικούς όρους θα ήταν διαπραγματευτικό όπλο.
Ωστόσο η Ελλάδα έχει ηθική, πολιτική, κοινωνική και πατριωτική υποχρέωση να μείνει στο ευρώ, να πολεμήσει για μια καλύτερη Ευρώπη εντός ευρώ και να αγωνιστεί ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το μη βιώσιμο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης