Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο ΟΠΕΚ αλλάζει τις ισορροπίες - Η ιστορική ευκαιρία των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου και οι παγκόσμιες αλλαγές που έρχονται

Ο ΟΠΕΚ αλλάζει τις ισορροπίες - Η ιστορική ευκαιρία των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου και οι παγκόσμιες αλλαγές που έρχονται
Ξεκινά μια εποχή που οι δρώντες στην προσφορά δεν επεμβαίνουν για να συγκρατήσουν την τιμή σε υψηλά επίπεδα
Μια νέα εποχή δείχνει ότι ξεκινά για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα των ΗΠΑ να λάβουν την κυρίαρχη θέση στην αγορά εμπορευμάτων.
Πλέον η αγορά εμπορευμάτων και ιδιαίτερα εκείνη της ενέργειας βρίσκεται σε μια διαδικασία μετατόπισης των δυνάμεων που μέχρι τώρα ήλεγχαν την διακύμανση των τιμών.
"Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για τις τιμές πετρελαίου, όπου η αγορά πλέον ορίζει μόνη της τα επίπεδα των τιμών, και όχι ο ΟΠΕΚ ή η Σαουδική Αραβία", αναφέρει ο Mike Wittner, επικεφαλής έρευνας της Societe Generale.
"Είναι μια τεράστια μετατόπιση όπου οι αγορές πλέον έρχονται ως ρυθμιστές των τιμών", προσθέτει.
Η πρόσφατη κίνηση του ΟΠΕΚ, και πριν από αυτή, οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής από τη Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ, καθιστώντας τους ίδιους τους δρώντες στην αγορά, ρυθμιστές των τιμών.
Σύμφωνα με τον Harry Tchilinguirian, της BNP Paribas, ο ΟΠΕΚ επέλεξε να υποβαθμίσει το ρόλο του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς με τη σταθεροποίηση της παραγωγής αφήνει την αγορά να αποφασίσει την τιμή του πετρελαίου.
Με άλλα λόγια, ξεκινά μια εποχή που οι δρώντες στην προσφορά δεν επεμβαίνουν για να συγκρατήσουν την τιμή σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτή θα είναι ελεύθερη να διαμορφωθεί ανάλογα με τη ζήτηση.
Τέλος, ο Miswin Mahesh, της Barclays, τονίζει ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ αφήνει σημαντικό χώρο στις ΗΠΑ να αναλάβουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια αγορά, διαμορφώνοντας ανάλογα την παραγωγή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης