Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Nα εγκαταλειφθεί άμεσα η επιβολή του φόρου Tobin στην Ευρώπη

Nα εγκαταλειφθεί άμεσα η επιβολή του φόρου Tobin στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πως ο εν λόγω φόρος δεν αποτελεί την ορθότερη επιλογή
Εξαιρετικά κακή ιδέα, η οποία μάλιστα πρέπει άρον άρον να εγκαταλειφθεί, θεωρείται, κατά το Bloomberg, η πρόταση 11 ευρωπαϊκών κρατών για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (γνωστός και ως φόρος Tobin).
Όπως επισημαίνει σε editorial του το πρακτορείο, πρόκειται για έναν παράλογο ευρωπαϊκό φόρο, ο οποίος δεν πρέπει για κανέναν λόγο να επιβληθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πως ο εν λόγω φόρος δεν αποτελεί την ορθότερη επιλογή, ωστόσο τον προωθεί έως ένα χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αν όμως ο νόμος έχει τόσο θετικές επιπτώσεις, γιατί δεν επέλεξαν να τον εφαρμόσουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη; Γιατί αρκέστηκαν να τον εφαρμόσουν μόλις 11 χώρες και ειδικότερα οι:
Αυστρία
Βέλγιο
Εσθονία
Γαλλία
Γερμανία
Ελλάδα
Ιταλία
Πορτογαλία
Σλοβακία
Σλοβενία
Ισπανία
Ωστόσο και αυτές οι 11 χώρες διαφωνούν για τον ακριβή τρόπο - και χρόνο - εφαρμογής του φόρου.
Ποιος είναι όμως ο σκοπός εφαρμογής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών;
Εάν έχει στόχο να περιορίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι αποτελεσματικός, όπως επιβεβαιώνει πλειάδα σχετικών οικονομικών μελετών.
Εάν πάλι έχει στόχο να ισχυροποιήσει την οικονομία, θα αποτύχει. Ο λόγος; Κανένα μέτρο που ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη δεν πρέπει να λαμβάνεται όταν επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος επιστροφής της ύφεσης...
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος απαιτεί ορθή και αποτελεσματική νομοθεσία για να λειτουργήσει, καθώς και συστημική ασφάλεια για να αποδώσει, σημειώνει το Bloomberg.
"O φόρος Tobin αποτελεί τη χειρότερη ευρωπαϊκή ιδέα των τελευταίων... 300 ετών. Όσο πιο γρήγορα τον αποσύρει η Ευρώπη, τόσο καλύτερα θα είναι για εκείνη!", σπεύδει να δηλώσει ο Wim Mijs, κορυφαίο στέλεχος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών (European Banking Federation).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης