Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος - Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους τζιχαντιστές η Διεθνής Αμνηστία

Συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος - Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους τζιχαντιστές η Διεθνής Αμνηστία
Συνοπτικές εκτελέσεις και συστηματικές μαζικές απαγωγές ανθρώπων
Για συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης στο βόρειο Ιράκ που έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις κατηγορεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους η Διεθνής Αμνηστία.
Σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι έχει «αποδείξεις» για πολλές «μαζικές δολοφονίες» που έγιναν τον Αύγουστο στην περιοχή των βουνών Σινιάρ, όπου ζούσαν πολλοί Γεζίντι, μια μη-μουσουλμανική μειονότητα που μιλά κουρδικά.
Στις 25 Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, είχε κατηγορήσει τους τζιχαντιστές ότι διεξάγουν «εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση» στο βόρειο Ιράκ.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τους τζιχαντιστές για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων οι συνοπτικές εκτελέσεις και οι συστηματικές μαζικές απαγωγές ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες του βορείου Ιράκ, όπως οι χριστιανοί, οι σιίτες, οι Τουρκμένοι και οι Γεζίντι.
Επιπλέον, η οργάνωση αναφερόμενη στη «δράση» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, υπογραμμίζει ότι δεκάδες άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατρέψει τις αγροτικές περιοχές των βουνών Σινιάρ σε «πεδία θανάτου ως μέρος της βάρβαρης εκστρατείας του για να σβήσει όλα τα ίχνη των μη-Αράβων και των μη σουνιτών μουσουλμάνων».
Όπως υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, δύο από τις πλέον φονικές επιθέσεις έγιναν στις 3 και 15 Αυγούστου με τον αριθμό των θυμάτων, να αναφέρεται ότι ανέρχεται σε «εκατοντάδες».
«Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες» γυναικών και παιδιών που προέρχονται από τη μειονότητα των Γεζίντι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «χιλιάδες» άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε προσφυγιά λόγω της κατατρομοκράτησης του πληθυσμού» υπογραμμίζει στην έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία.
Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη σφοδρότητα μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις των Ιρακινών και των Κούρδων.
Όπως έγινε γνωστό, οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό της πόλης Amerli στο βόρειο Ιράκ, απελευθερώνοντας τους κατοίκους που τελούσαν υπό μια πολιορκία που κράτησε σχεδόν δύο μήνες.
Παράλληλα, οι δυνάμεις Ιρακινών και Κούρδων κατάφεραν να καταλάβουν ένα ακόμα σημαντικό στρατιωτικό οχυρό των τζιχαντιστών, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προέλαση τους στο βόρειο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης