Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως από διαπραγμάτευση χρέους 321 δισ. καταλήγουμε στα 53 δισ. ή μόνο το 17% του χρέους – Haircut στα δάνεια του EFSF και της ΕΕ

Πως από διαπραγμάτευση χρέους 321 δισ. καταλήγουμε στα 53 δισ. ή  μόνο το 17% του χρέους – Haircut στα δάνεια του EFSF και της ΕΕ
Η Ελλάδα ξεκινάει μια διαπραγμάτευση για το χρέος γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα πάρει….δηλαδή αποτυχία
Σε μια μεγάλη πλάνη φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κοινωνία καθώς σχεδόν καθολικά οι πολίτες θεωρούν ότι επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση των 321 δισεκ. που είναι το συνολικό χρέος της Ελλάδος.
Όμως αυτό είναι 100% λάθος γιατί η Ελλάδα μετά τις εξαιρέσεις που έθεσε το EFSF και τις δεδομένες εξαιρέσεις τους ΔΝΤ αλλά και των ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και ιδιώτες απομένουν….για διαπραγμάτευση μόνο 53 δισεκ. ευρώ.
Να διευκρινιστεί ότι πρόσφατα ο επικεφαλής του EFSF είχε δηλώσει ότι δεν εξετάζει μείωση των επιτοκίων αλλά μόνο επιμήκυνση 25 ετών υπό όρους….
Να σημειωθεί ότι έως τώρα η Ελλάδα έχει αντλήσει 223 δισεκ. από την Τρόικα που κατανέμονται ως εξής
ΕΕ 52,9 δισεκ.
ΔΝΤ 30,1 δισεκ.
EFSF 139,9 δισεκ.
Ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε ότι μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει καθώς η Ελλάδα απολαμβάνει επιτόκια κόστους με βάση το οποίο αντλεί τα κεφάλαια από τις αγορές το EFSF.
H επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης αλλά χωρίς ουσιαστικά πρακτικό νόημα καθώς τα οφέλη θα φανούν σε βάθος πολλών ετών.
Τα 139,9 δισεκ. που έχει χορηγήσει ο EFSF στην Ελλάδα προήλθαν από δημοπρασίες ομολόγων που πραγματοποιούσε το EFSF έχοντας ως εγγυήσεις τις εξασφαλίσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Με αυτές τις εγγυήσεις το EFSF δανείζεται από 1000 διεθνείς επενδυτές παγκοσμίως.
Τα δάνεια του ΔΝΤ στα 30,1 δισεκ. ευρώ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Το ΔΝΤ πρότεινε έως πρότινος haircut στο χρέος…μιλώντας εκ του ασφαλούς καθώς τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ούτε υποστούν haircut.
Άρα πρακτικά μόνο τα δάνεια της ΕΕ τα 52,9 δισεκ. μπορούν να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Όμως αν αντί για 321 δισεκ. η διαπραγμάτευση περιοριστεί στα 52,9 δισεκ. τότε η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε παρωδία.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει την μεγάλη ευκαιρία να θέσει θέμα haircut στο χρέος καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο.
Π.χ. Τα δάνεια του EFSF τα 139,9 δισεκ. που προήλθαν από ιδιώτες φέρουν εγγυήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Θα μπορούσαν τα δάνεια EFSF να υποστούν haircut, το EFSF θα κάλυπτε τους ιδιώτες δανειστές του Ταμείου μέσω των εγγυήσεων και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να διασωθεί.
Προφανώς και απαιτείται πολιτική τόλμη από την Ελλάδα να θέσει θέμα haircut και με τόλμη να υπερασπιστεί αυτή την λύση.
Όμως αν επιδείξουν ατολμία…το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε παγίδα χρέους και η Ελλάδα που πλήρωσε την 5ετή ύφεση με 240 δισεκ. ευρώ θα έχει επωμιστεί όλη την καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης