Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος μετά τις ευρωεκλογές είναι πιθανός – Επενδυτές προετοιμαστείτε και για το σενάριο πολιτικής κρίσης

Ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος μετά τις ευρωεκλογές είναι πιθανός – Επενδυτές προετοιμαστείτε και για το σενάριο πολιτικής κρίσης
Μέχρι τώρα η αγορά δεν έχει δείξει…φόβο στο σενάριο πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα
(upd)Η αναβάθμιση των τραπεζών χθες 14 Μαΐου 2014 από την Standard and Poor’s στην κλίμακα CCC+ μια κλίμακα υψηλότερα από την κλίμακα CCC που ήταν και μια κλίμακα χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος B- ήταν σίγουρα μια θετική εξέλιξη και μόνο ως τέτοια πρέπει να αποτιμηθεί.
Όμως φοβούμαστε ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει στον βαθμό που θα έπρεπε τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος ή το σενάριο πολιτικής κρίσης μετά τις ευρωεκλογές.
Παρά τις αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις 3 είναι τα στοιχεία με καταλυτική βαρύτητα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
1)Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
2)Το τελικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής
3)Το τελικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – Ελιά
Επιμένουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της διαφοράς δεν μπορεί να αξιολογηθεί το σενάριο αυτό.
Η Χρυσή Αυγή θα είναι έκπληξη καθώς το ποσοστό που θα λάβει θα εντυπωσιάσει στις ευρωεκλογές.
Ξεκινάει ως βάση εκκίνησης το +10%.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-Ελιά επίσης είναι κομβικής σημασίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων ότι αν το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμαστεί στις ευρωεκλογές ο Βενιζέλος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας….δηλαδή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Παρ΄ όλα αυτά εκτιμούμε ότι το χρηματιστήριο δεν έχει αποτιμήσει αυτούς τους κινδύνους.
Μια λογική εξήγηση είναι ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στηρίζεται ξεκάθαρα από τις αγορές, αλλά όπως διαφαίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του ευρώ όπως το δήλωσε ο Τσίπρας.
Τα περί καταθέσεων και τα επιχειρήματα που προβάλλονται  αμφότερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αστεία.
Οι καταθέσεις τα 161 δισεκ. δεν μπορούν να τα αγγίξουν τα κόμματα.
Να θυμηθούν όλοι ότι από τον Ιανουάριο του 2010 στα 237,5 δισεκ. έως τον Μάιο του 2014 στα 161 δισεκ. χάθηκαν 75 δισεκ. καταθέσεις.
Η κοινωνία ότι είχε να δώσει το έδωσε και με το παραπάνω.
Άρα η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι το μείγμα πολιτικής.
Ίσως γιαυτό οι ξένοι δεν έχουν δείξει σημάδια πανικού.
Όμως αν όντως υπάρξει πολιτική κρίση μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα πληγεί το χρηματιστήριο που έχει πολύ ευαίσθητους αισθητήρες.
Για καλό και για κακό οι επενδυτές ας προετοιμάζονται για πολιτική κρίση;

(πρώτη ενημέρωση 15 Μαΐου 2015, 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης