Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως αποτιμά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις η HSBC – Προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και συντριβή του ΠΑΣΟΚ

Πως αποτιμά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις η HSBC – Προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και συντριβή του ΠΑΣΟΚ
Άκρως ενδιαφέρουσα η ανάλυση 70 σελίδων της HSBC με τίτλο  «European Economics – Creeping danger»
Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς αποτιμά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρουσιάζει η βρετανική τράπεζα HSBC με τίτλο  «European Economics – Creeping danger».
Στην ειδική έκθεση που αναφέρεται συνολικά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας η HSBC σκιαγραφεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «υπάρχει μια αίσθηση όπως η ηρεμία πριν την καταιγίδα.
Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα  πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.
Ο κύριος εταίρος του κυβερνητικός συνασπισμού στην Ελλάδα,  το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να κερδίσει εκλογικούς πόντους μέσω της βελτίωσης της οικονομίας.
Ωστόσο ο έτερος και μικρός συνεργάτης της κυβέρνησης το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει να ανακάμψει όπως αποδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Παρά τις συμμαχίες που εξέτασε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 5,1% όταν στις ευρωεκλογές του 2009 είχε λάβει ποσοστό άνω του 36%.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 152 βουλευτές σε σύνολο 300 και θα  μπορούσε εύκολα να χάσει την πλειοψηφία στην βουλή.
Η πιθανότητα είναι ότι με μια  κακή εμφάνιση ή ακόμη χειρότερα, μια πτώση κάτω από το συμβολικά σημαντικό κοινοβουλευτικό όριο του 3%  θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω
ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ προς τον  ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το  ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις ευρωεκλογές, αυτό θα σήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θέσει θέμα πρότασης μομφής και ψήφου εμπιστοσύνης  στην κυβέρνηση  οδηγώντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.
Εναλλακτικά , δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ίσως να περιμένει μέχρι τις αρχές του 2015, που είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές.
Εάν το κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο μετά από 3 ψηφοφορίες, διαλύεται αυτόματα η βουλή.
Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήταν για την Ελλάδα να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως μειοψηφία, με την υποστήριξη σε επιλεγμένα θέματα είτε από την Δημοκρατική Αριστερά είτε από ανεξάρτητους βουλευτές.
Η αίσθηση της HSBC είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και ότι τα πολιτικά κόμματα θα χαράξουν την στρατηγική τους με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης