Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Societe Generale: Η «χαμένη δεκαετία» της ευρωζώνης θα διαρκέσει μέχρι το 2018!

Societe Generale: Η «χαμένη δεκαετία» της ευρωζώνης θα διαρκέσει μέχρι το 2018!

(upd)Οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης και ο αργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων οι βασικές αιτίες για την «επίπεδη» ανάπτυξη της ευρωζώνης

Η καλοκαιρινή αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει ξεθωριάσει στον γκρι χειμωνιάτικό ουρανό. Έτσι ξεκινά την νέα ανάλυση της η Societe Generale, θέλωντας έτσι με έναν γλαφυρό τρόπο να καταδείξει ότι το τέμπο της αδύναμης ανάπτυξης θα παραμείνει.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα η "χαμένη δεκαετία" της ευρωζώνης θα διαρκέσει μέχρι το 2018, με την οικονομία να κινείται με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 0%.
Αυτή η εξέλιξη έχει δύο βασικές αιτίες: Την αργή πολιτική απάντηση στην αντιμετώπιση τόσο της δημοσιονομικής όσο και της τραπεζικής κρίσης και ο ακόμη πιο αργός ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ένας ακόμη φόβος τώρα είναι ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ δεν είναι άδεια, αλλά το κεντρικό σενάριο της Societe Generale θέλει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα (όχι αποπληθωρισμό) με νέα μέτρα τύπου φθηνών τριετών δανείων (LTROs) και την επέκταση της απεριόριστης ρευστότητας.
Παράλληλα, 0 κίνδυνος είναι ότι το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τροφοδοτώντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις.


Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μια ακόμη σειρά από προκλήσεις:

1. Απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα: Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα παραμένει αργή σε πολλά κράτη μέλη, όπως η Ισπανία.
2. Ηπιότερα αλλά συνέχεια της λιτότητας: Η χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής έχει επιτρέψει την έξοδο από την ύφεση, αλλά ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ακόμη μακρύς.
3. Υψηλή αβεβαιότητα πολιτικής σταθερότητας
4. Αργή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις: Κλειδί για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη είναι συνεχής πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης