Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Capital Economics: Μία είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας των διεθνών αγορών... η ανεργία - Ακόμη κι αν η παγκόσμια οικονομία ισχυροποιηθεί, η τόνωση της απασχόλησης θα είναι σταδιακή

Capital Economics: Μία είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας των διεθνών αγορών... η ανεργία - Ακόμη κι αν η παγκόσμια οικονομία ισχυροποιηθεί, η τόνωση της απασχόλησης θα είναι σταδιακή
Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να εμφανίζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο η πορεία της ανεργίας στις περισσότερες  χώρες του πλανήτη εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο "αγκάθι".
Τα ανωτέρω υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Unemployment to fall slowly as global economy recovers", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως εξηγεί, μπορεί οι ενδείξεις ισχυροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο η μείωση των ποσοστών ανεργίας στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου δεν μπορεί παρά να είναι σταδιακή. Και αυτό γιατί η μείωση της ανεργίας θα έρθει μόνο μέσω της τόνωσης της παραγωγικότητας, γεγονός το οποίο δεν συνιστά εύκολη αποστολή και δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η ανεργία συνιστά στην τρέχουσα συγκυρία ίσως τη σημαντικότερη πηγή ανησυχίας των διεθνών αγορών, κυρίως από τότε που ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη (Fed, Βank of England) άρχισαν να συνδέουν την πιθανότητα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού με την τάση της σημαντικής αποκλιμάκωσης των ποσοστών ανεργίας.
Τη δεδομένη στιγμή ένα είναι το καίριο ερώτημα για τις διεθνείς αγορές: Με ποιους ρυθμούς και πόσο γρήγορα τελικά η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας;
"Η πρόοδος θα είναι αργή", προειδοποιούν οι αναλυτές της Capital Economics. Όπως διευκρινίζουν, μάλιστα, η αύξηση της παραγωγικότητας - και όχι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας - είναι εκείνη που μπορεί να στηρίξει πραγματικά μια μείωση της ανεργίας.
"Ακόμη κι αν η ανάπτυξη μιας χώρας, μιλώντας με όρους ονομαστικού ΑΕΠ, αποδειχθεί σημαντική, η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη, προτού αρχίσει να εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης", τονίζουν στη συνέχεια οι οικονομολόγοι, κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη.
"Η ανεργία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα", προβλέπει, στη σκιά της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης