Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Εφικτή η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014 - Το κλίμα αλλάζει - Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το έλλειμμα μειώνεται και οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο της οικονομίας

ING: Εφικτή η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014 - Το κλίμα αλλάζει - Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το έλλειμμα μειώνεται και οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο της οικονομίας
Eπιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014 προβλέπει η ING, αναγνωρίζοντας και εκείνη με τη σειρά της πως το κλίμα για τη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει.
"Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία", υποστηρίζει ο Alessandro Giansanti, κορυφαίος αναλυτής της ING στο Άμστερνταμ.
"Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει", επαναλαμβάνει με νόημα ο Giansanti.
Και προσθέτει: Η αλλαγή όμως αυτή του κλίματος δεν είναι τυχαία. Προκύπτει από την αλλαγή πλεύσης στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Πράγματι, τα δημοσιονομικά της χώρας βελτιώνονται.
Η πρόβλεψη του Giansanti είναι η εξής: Εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας συνεχίσει να μειώνεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στις αγορές για δανεισμό...
Και όλα αυτά, ενώ αντιστράφηκε για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς απομακρύνεται διαρκώς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr, η διαφορά των αποδόσεων των 30ετών και 10ετών ομολόγων γύρισε θετικά στις 3 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 8,18%, ενώ του 30ετούς κυμαίνεται στο 8,21%. Την ίδια ώρα, η  απόδοση του ομολόγου 20ετούς διάρκειας διαμορφώνεται στο 8,79% και του 15ετούς ομολόγου στο 9,07%.
Τον Μάρτιο του 2012 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν κατά  15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την απόδοση του 30ετούς. Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν αυτές των μακροπρόθεσμων ομολόγων,  σημαίνει ότι η αγορά εκτιμά πως είναι αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Το κλίμα άλλαξε ραγδαία το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την περασμένη Τρίτη, την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε Β- από CCC που ήταν προηγουμένως.
Στη συνέχεια, προχώρησε και στην αναβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την Εθνική, την Τράπεζα Πειραιώς, την Αlpha Bank και τη Eurobank σε Β-, από CCC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης