Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθετη η Fed, «δεν έχει ιδέα» τι γίνεται με τον πληθωρισμό - Ζήτημα αξιοπιστίας, θέτουν οι αναλυτές

Έκθετη η Fed, «δεν έχει ιδέα» τι γίνεται με τον πληθωρισμό - Ζήτημα αξιοπιστίας, θέτουν οι αναλυτές
Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Fed συστήνουν υπομονή όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη ότι η Fed δεν έχει… ιδέα, τι γίνεται με τον πληθωρισμό, εκφράζει στρατηγικός αναλυτής, τη στιγμή που αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας συστήνουν… υπομονή όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
«Νομίζω ότι το μήνυμα που περνάει είναι ότι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει», δήλωσε ο Julian Howard από την GAΜ, μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι ο Christopher Waller, δήλωσε την Τρίτη ότι χρειάζεται να δει περαιτέρω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός αμβλύνεται προτού υποστηρίξει μειώσεις των επιτοκίων.
«Ελλείψει σημαντικής εξασθένησης της αγοράς εργασίας, πρέπει να δω αρκετούς ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό προτού να αισθανθώ άνετα να υποστηρίξω μια χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι άλλοι αξιωματούχοι της Fed την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Fed της Βοστώνης Susan Collins.
«Νομίζω ότι τα στοιχεία ήταν πολύ μικτά... και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχα σκεφτεί προηγουμένως» δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Atlanta Fed. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η υπομονή έχει πραγματικά σημασία».

Πρόβλημα αξιοπιστίας

Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν βγει με ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις προσδοκίες τους ή για να αντιμετωπίσουν τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, δήλωσε ο Howard της GAM.
«Ο πληθωρισμός είναι ως γνωστόν δύσκολο να προβλεφθεί και δεν νομίζω ότι έχουν πραγματική ιδέα για το τι συμβαίνει», σημείωσε.
«Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας», δήλωσε ο Howard.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχικά πρότειναν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν συγκρατημένος όταν άρχισε να αυξάνεται για πρώτη φορά, δήλωσε ο Howard, εξηγώντας ότι ο ρυθμός στη συνέχεια εκτοξεύθηκε. «Και τώρα [οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής] πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα», είπε.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,4% για τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια μικρή πτώση από το 3,5% του Μαρτίου και πολύ κάτω από την ένδειξη 9,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022, όταν ο κύκλος του πληθωρισμού κορυφώθηκε - αλλά παρέμεινε επίσης πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.
«Ο πληθωρισμός άρχισε να μειώνεται, αλλά στη συνέχεια φαίνεται να έχει κολλήσει γύρω στο 3,5% και όλοι προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση για το γιατί έχει κολλήσει στο 3,5% και νομίζω ότι αυτή είναι η πρόκληση», δήλωσε ο Howard της GAM.
Πρόσθεσε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να διαχειρίζονται τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού και έχουν επίσης προσαρμόσει τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων ώστε να υπολογίζουν πλέον πολύ λιγότερες από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ο Howard αποδίδει την υποτονική αντίδραση των αγορών στις αλλαγές μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτές οι εταιρείες έχουν σήμερα υψηλά επίπεδα μετρητών, τα οποία μπορούν να επενδυθούν σχετικά χωρίς κίνδυνο, για παράδειγμα σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εξήγησε ο ίδιος.
«Έχουν γίνει αυτό το είδος δομής τύπου "παντός καιρού" στην κορυφή της αγοράς», δήλωσε ο Howard. «Εάν τα επιτόκια μειωθούν, είναι υπέροχο για τα έσοδα... Αν τα επιτόκια ανέβουν ή δεν πέσουν όπως αναμενόταν, δεν έχει σημασία λόγω [του] επιπέδου μετρητών, τα επίπεδα μετρητών σημαίνουν ότι κερδίζουν αυτό το τεράστιο ποσό χρημάτων σε ετήσια βάση χωρίς κίνδυνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης