Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Δεν γίνεται να κάνουν το ίδιο λάθος, ξανά»: Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024

«Δεν γίνεται να κάνουν το ίδιο λάθος, ξανά»: Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024
Η αγορά αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων να είναι πλέον κάτω από 50% τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα
Η Fed είναι αποφασισμένη να μην μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα και ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν απομακρύνει εντελώς από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι.
Η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής επανέλαβε τη φαινομενικά ακλόνητη ισχύ της αμερικανικής αγοράς εργασίας και υπέδειξε περαιτέρω ανάγκη για επιφυλακτικότητα από τη Fed. Όλα τα βλέμματα θα είναι τώρα στραμμένα στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Τετάρτης (10/4/2024), αφού ο ετήσιος πληθωρισμός του Φεβρουαρίου (3,2%) ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου. Τα στοιχεία θα έρθουν καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων στην αγορά έχει εγείρει την πιθανότητα να μην υπάρξουν καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μη μείωση των επιτοκίων είναι ένα πιθανό σενάριο εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται πλάγια.
Ο George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι οι μειώσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι φαίνονται πλέον πολύ λιγότερο πιθανές. «Προσωπικά, δεν θα με εξέπληττε αν βλέπαμε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων και ωθούσαμε περισσότερο προς το τέλος του έτους» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
«Πρόκειται για μια ισχυρή οικονομία. Ας μην γελιόμαστε, υποστηρίζεται από το χρέος και κάπως από τις υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, αλλά είναι μια ισχυρή οικονομία. Έτσι, η Fed θα δυσκολευτεί να μειώσει τα επιτόκια σύντομα».
Η αγορά αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων να είναι πλέον κάτω από 50% τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME - σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στις αρχές του μήνα.
«Η Fed τιμωρεί τον εαυτό της από το 2021, όταν η "ομάδα μεταβατικότητας" έκανε δήθεν λάθος... Αυτό που αισθάνονται είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν ξανά λάθος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να σφάλουν στην πλευρά της προσοχής», πρόσθεσε ο Lagarias. Παρά ταύτα, είπε ότι παραμένει «πολύ πιθανό» να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος.
«Έχουν κάποιο περιθώριο για περικοπές, αλλά δεν θέλουν να κάνουν λάθος. Δεν θέλουν να είναι η Fed που θα μειώσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να ξεπερνά τις προσδοκίες. Οπότε θέλουν να δουν περισσότερα δεδομένα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι πρόθυμοι να περιμένουν», πρόσθεσε ο Lagarias.

Καμία μείωση επιτοκίων;

Οι εικασίες ότι μπορεί να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος αυξάνονται, αν και οι οικονομολόγοι παραμένουν διχασμένοι.
Ο Torsten Slok από την Apollo Global Management δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αναμένει μειώσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία «απλώς δεν επιβραδύνεται», και η κορυφαία αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Vanguard δεν έχει ως βασικό της σενάριο για το έτος καμία μείωση επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Roger Ferguson, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει πιθανότητα 10-15% να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος. Άλλοι αναλυτές και οικονομολόγοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μήνυμα της Fed τον Μάρτιο ότι αναμένει τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος.
Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι «θα περίμενε κάποιες μειώσεις επιτοκίων με βάση όσα έχουν πει ο πρόεδρος Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed».
«Το χρονοδιάγραμμα αυτού φυσικά θα εξαρτηθεί από τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα, από τη λειτουργία αντίδρασης από τη Fed, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα ήμουν αρκετά έκπληκτος αν δεν είχαμε μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αρκετά έκπληκτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης