Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτσι εξηγούνται όλα - Fitch: Οι εταιρείες όπλων είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην Ευρώπη – Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες των κρατών

Έτσι εξηγούνται όλα - Fitch: Οι εταιρείες όπλων είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην Ευρώπη – Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες των κρατών
Τί αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Τα έσοδα των ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών θα συνεχίσουν να επωφελούνται βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα από τις αυξημένες κρατικές παραγγελίες λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και της αυξανόμενης πίεσης για την επίτευξη του στόχου δαπανών του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε έκθεσή της Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι παραγγελίες (ανεκτέλεστες, «backlog») προς τις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια.
Το backlog των 7 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ξεπέρασε τα 200 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε ετήσια βάση. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραγγελιών παραμένουν πολύ ισχυρές και αναμένεται οι νέες παραγγελίες να ξεπεράσουν τα 100 δισεκ. ευρώ για αυτές τις 7 εταιρείες το 2024. Η πίεση στα κράτη για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για δαπάνη 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα, έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχολιάζει η Fitch.
Το backlog της BAE Systems αυξήθηκε κατά 18,5% το 2023, ενισχυμένο από τη ζήτηση για υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και υποβρυχίων AUKUS. Το backlog της Thales αυξήθηκε κατά 12,6%, υποστηριζόμενο από τη ζήτηση για αμυντικά ηλεκτρονικά είδη, ενώ η ζήτηση για πυραυλικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα της SAAB βοήθησε στην αύξηση του backlog κατά 20%.
«Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί του ΝΑΤΟ –το μέρος του προϋπολογισμού των αμυντικών δαπανών που επηρεάζει περισσότερο τις αμυντικές εταιρείες– θα αυξηθούν κατά 6,5% το 2024 και κατά 4,5% ετησίως κατά μέσο όρο για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του NATO, του SIPRI και της Fitch. Οι άμεσοι δικαιούχοι αυτής της δαπάνης θα περιλαμβάνουν κατασκευαστές πυρομαχικών, όπως η Rheinmetall, αλλά και η BAE Systems λόγω της ανάπτυξης των παραδόσεων F-35, η AUKUS, Leonardo στην αμυντική ηλεκτρονική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και SAAB στους πυραύλους.
Πολλές αμυντικές εταιρείες σχεδιάζουν περαιτέρω επέκταση της χωρητικότητας για να καλύψουν αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση. Αναμένουμε ότι οι προϋπολογισμοί κεφαλαιακών δαπανών θα αυξηθούν σε γενικές γραμμές κατά μονοψήφιο ποσοστό τα έτη 2024 και 2025, χρηματοδοτούμενες από ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές. Ωστόσο, οι αυξήσεις της χωρητικότητας ενδέχεται να καθυστερήσουν λόγω ελλείψεων ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και διακοπής της προμήθειας ορισμένων πρώτων υλών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Οι αμυντικές εταιρείες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αποδόσεις των μετόχων μέσω αυξημένων μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. Τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 14% το 2023 και αναμένουμε ότι θα αυξηθούν κατά υψηλά μονοψήφια ή χαμηλά διψήφια ποσοστά μεσοπρόθεσμα -αναμένουμε επίσης μεγαλύτερες επαναγορές μετοχών, όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν 1 δισ. ευρώ στην Airbus», καταλήγει η Fitch.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-27_172944.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-27_173001.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης