Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι και πάλι καλά για τις αγορές

Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι και πάλι καλά για τις αγορές
Κάποια στιγμή πέρυσι, οι «higher for more» ήταν οι τρεις πιο τρομακτικές αγγλικές λέξεις για τους επενδυτές – Αυτό άλλαξε…
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι περίμεναν ή ήλπιζαν οι αναλυτές – ένα αποτέλεσμα που, τουλάχιστον στο περιθώριο, ενισχύει την υπόθεση διατήρησης των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κάποια στιγμή πέρυσι, οι «higher for more» ήταν οι τρεις πιο τρομακτικές αγγλικές λέξεις για τους επενδυτές – έφταναν για να τρομοκρατήσουν οποιονδήποτε διαχειριστή χαρτοφυλακίου.
Αυτήν τη φορά, ωστόσο, οι τιμές στα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν ελάχιστα και τόσο οι αμερικανικές όσο και οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα επιτόκια χάνουν την ασφυκτική επιρροή τους στις παγκόσμιες αγορές και ότι οι μετοχές καταγράφουν αύξηση όχι επειδή φουσκώνουν από τις κερδοσκοπικές αναθυμιάσεις που δύναται να προκαλούν οι επικείμενες και επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, αλλά επειδή «αξίζουν τον κόπο».
Διάγουμε μια εποχή κατά την οποία η προφανής ανάγκη να διατηρηθούν υψηλά τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ένα bullish μήνυμα για επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, όχι ένας λόγος πανικού.
Αυτός είναι πάντα ένας ασταθής μικρός χορός για τις αγορές.
Μερικές φορές τα κακά νέα για την οικονομία είναι καλά νέα για τις αγορές, επειδή υποδηλώνουν χαμηλότερα επιτόκια μελλοντικά. Και μερικές φορές αυτή η σχέση ανατρέπεται.
Τώρα επιστρέφουμε στα καλά νέα που είναι καλά νέα – κάπως.
Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι βρισκόμαστε σε αυτήν την εποχή επί αρκετό καιρό, και ότι σε ένα βάναυσο 2022 και σε μεγάλο βαθμό επίσης βάναυσο 2023, οι νευρικοί επενδυτές, τρομαγμένοι από μια ύφεση που δεν ήρθε ποτέ, τυφλωμένοι από τα σοκ προσφοράς της εποχής Covid, παρεξηγούν τα υψηλά επιτόκια θεωρώντας τα περισσότερο απειλή, παρά ένδειξη ότι η οικονομία τα πηγαίνει καλά. Φέτος, αντίθετα, οι μετοχές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πλεύσουν ψηλότερα χωρίς το καύσιμο των χαμηλών τιμών.
«Έχουμε δει κατάρρευση των συσχετισμών από τον Ιανουάριο» δήλωσε ο Greg Peters, συνδιευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην PGIM Fixed Income.
«Πάντα ένιωθα ότι ήταν ένας ψεύτικος συσχετισμός ούτως ή άλλως.
Οι άνθρωποι των μετοχών ανησυχούσαν όταν τα επιτόκια αυξάνονταν χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί.
Σήμερα, τα υψηλότερα επιτόκια είναι υποπροϊόν ανάπτυξης πολύ ισχυρότερης του αναμενομένου.
Η αγορά έχει γίνει πιο έξυπνη».
Η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή αν όλοι συμφωνούσαν μεταξύ τους. Όπως είναι φυσικό, οι λάτρεις της καταστροφής εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το αφήγημά τους. «Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος» δήλωσε ο Albert Edwards στη Société Générale σε ενημερωτικό σημείωμα αυτή την εβδομάδα.
Ορισμένα οικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να φαίνονται εύθραυστα και ο απόηχος προηγούμενων περιόδων κρίσεων στην αγορά είναι εντυπωσιακός, είπε. Τα υψηλά ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν επίσης «τονώσει την οικονομική αφήγηση. Κάτι δεν πάει καλά».
Κάτι φαίνεται πάντα λοξό σε αιώνιες «αρκούδες» όπως ο Edwards, και αυτό έχει ένα νόημα. Πρόσφατη ακαδημαϊκή εργασία υποστήριξε ότι τα «ζωώδη ένστικτα» ή οι φούσκες μπορεί να ευθύνονται από μόνες τους για επιπλέον 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό πληθωρισμού των ΗΠΑ.
Οι βρόχοι σχολίων όπως αυτοί μπορούν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει. Επιπλέον, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Τυχόν αναζωπύρωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού -αρκετά ισχυρή ώστε να ξαναρχίσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων- είναι απίθανη, αν και αρκετά επιδραστική για να ληφθεί σοβαρά υπόψη, όπως και η πιθανότητα μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ο Neil Sutherland, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στη Schroders στη Νέα Υόρκη δεν ανήκει στο στρατόπεδο της ύφεσης, αλλά υποψιάζεται ότι μέρος της λάμψης στην αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ξεθωριάζει σύντομα.
«Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πτώση», είπε, και δεν αναφέρεται μόνο στις μετοχές.
Ο Sutherland υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την ιδέα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ γενικά θα συνεχίσει να βυθίζεται όσο η οικονομία διατηρείται ανθεκτική «θα μπορούσε να είναι ένα αρνητικό σενάριο».
Το πρόσθετο ασφάλιστρο που προσφέρει το εταιρικό χρέος, πέρα από τα εξαιρετικά ασφαλή κρατικά ομόλογα, είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη ραγδαία ζήτηση για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η αγορά μετατοπίζεται γύρω από υψηλότερα επιτόκια.
«Εκπλήσσομαι που οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι τόσο νευρικοί για τα επιτόκια», δήλωσε η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγορών για την Ευρώπη στην JPMorgan Asset Management.
«Τα μηδενικά επιτόκια ήταν σημάδι κακής υγείας της οικονομίας. Τα επιτόκια ήταν χαμηλά επειδή οι οικονομίες δυσκολεύονταν πραγματικά» συμπλήρωσε.
Όπως αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι για να συνεχίσουν οι μετοχές να καταρρίπτουν ρεκόρ (τουλάχιστον σε ονομαστικούς όρους) και το εταιρικό χρέος να παραμείνει σταθερό, σαφώς δεν απαιτείται από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια έξι φορές, καταπώς περίμενε η αγορά μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Το μονοπάτι της οικονομίας έχει χαραχτεί.
Σταματήστε να ανησυχείτε και μάθετε να αγαπάτε τα υψηλότερα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης