Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για Ευρωζώνη: «Βουτιά» στις τιμές εμπορικών ακινήτων το 2024 – Μεγάλος χαμένος η Γερμανία

Fitch για Ευρωζώνη: «Βουτιά» στις τιμές εμπορικών ακινήτων το 2024 – Μεγάλος χαμένος η Γερμανία
Τί αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Για μεγάλη πτώση των τιμών στα εμπορικά ακίνητα και ιδιαίτερα στους χώρους γραφείων, το 2024, προειδοποιεί σε έκθεσή της για την Ευρωζώνη η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί η γερμανική αγορά.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι αγορές γραφείων στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω υψηλών επιτοκίων, ενώ αρνητικά λειτουργούν και οι «πράσινες» πολιτικές για καθαρό αποτύπωμα άνθρακα. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο Ην. Βασίλειο, επισημαίνει ότι τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit προστάτευσαν τα βρετανικά γραφεία από παρόμοιες υπερτιμήσεις, αλλά η διόρθωση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σε βασικές γερμανικές αγορές, ο τραπεζικός δανεισμός σημείωσε άνθηση το 2015-2022, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη του κλάδου εμπορικών ακινήτων. Ωστόσο, η Fitch πλέον προειδοποιεί ευθέως για την πιστωτική ποιότητα των εν λόγω δανείων.
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, σε άλλη της έκθεση, η Fitch ανέφερε ότι οι αυξανόμενες πιστωτικές απώλειες από τα ανοίγματα στον κλάδο εμπορικών ακινήτων θα επηρεάσουν αρνητικά τις γερμανικές τράπεζες το 2024 και το 2025.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για τον δείκτη απομείωσης δανείων, αναμένεται μια ελαφρά επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων εκτός του κλάδου εμπορικών ακινήτων, παρά την υποτονική γερμανική οικονομία, κυρίως επειδή η εργασία αγορά θα παραμείνει εύρωστη.
Ωστόσο, «μια ουσιαστικά ασθενέστερη οικονομική απόδοση από ό,τι προβλέπουμε σήμερα –ιδίως υψηλότερα ποσοστά ανεργίας– θα μπορούσε να αυξήσει τις πιστωτικές απώλειες, πιέζοντας έτσι τα κέρδη. Αυτό πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών μας και, τελικά, θα έθετε υπό πίεση τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Η σημαντική έκθεση του γερμανικού τραπεζικού τομέα στον κλάδο εμπορικών ακινήτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι υψηλή σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ευρωπαϊκούς τομείς. Οι γερμανικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τον δανεισμό στον κλάδο μεταξύ 2015 και 2022, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χαμηλών επιτοκίων και αύξησης του όγκου συναλλαγών ακινήτων, που σταμάτησαν απότομα ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιτοκίων.
Οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης του κλάδου.
Μια περαιτέρω απότομη πτώση των τιμών ακινήτων θα μείωνε την ποιότητα του ενεργητικού. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από δυσμενείς πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλη κλίμακα μετά τον αποκλεισμό σημαντικών χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης