Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αύξηση στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα κατά 4% - 6,5% το 2020-2021 - Στάσιμες ή χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη

tags :
Fitch: Αύξηση στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα κατά 4% - 6,5% το 2020-2021 - Στάσιμες ή χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη
Την εκτίμηση πως οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τόσο το 2020 όσο και το 2021 κατά 4% - 6,5% στην Ελλάδα αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Fitch
Την εκτίμηση πως οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τόσο το 2020 όσο και το 2021 κατά 4% - 6,5% στην Ελλάδα αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ για αρκετές ευρωπαϊκές αγορές εκτιμά στάσιμες ή χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι προοπτικές για τις αγορές κατοικιών και στεγαστικών δανείων σε 12 από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «σταθερές».
Όπως τονίζει η Fitch ένα αδύναμο οικονομικό σκηνικό και μια εκτεταμένη μη προσιτότητα στις μεγάλες πόλεις θα επηρεάσει τις αυξήσεις των τιμών, αλλά οι ελλείψεις νέων κατοικιών, τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η ισχυρή εμπιστοσύνη των καταναλωτών ή/και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας θα αντισταθμίσουν αυτούς τους παράγοντες.
Η Fitch αναμένει ότι θα εξακολουθήσει να σημειώνεται σημαντική αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 4% -6,5% στις αγορές των Γερμανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας τόσο το 2020 όσο και το 2021.
Η Fitch προβλέπει αύξηση της ονομαστικής τιμής που οδηγεί σε σταθερές ή σχεδόν σταθερές πραγματικές τιμές στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και αρνητική αύξηση των πραγματικών τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα όπου η Fitch προβλέπει ότι οι ονομαστικές τιμές θα μειωθούν το 2020, κατά 0,5%, καθώς η οικονομία της χώρας παραμένει στάσιμη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη ευρωπαϊκή αγορά με σταθερές ή/αρνητικές προοπτικές και μία από τις δύο αγορές παγκοσμίως (η άλλη είναι ο Καναδάς).
Η Fitch προβλέπει αύξηση της ονομαστικής τιμής κατά 1% το 2020 και 2% το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον μέχρι το τέλος μιας μεταβατικής περιόδου υπάρξει μια εμπορική συμφωνία  μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020, μετα τη νίκη των Συντηρητικών, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από μια εμπορική συμφωνία θα συνεχίσει να καταστέλλει την εμπιστοσύνη στην αγορά κατοικίας.
Οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να μειωθούν, εάν στο τέλος της μεταβατικής περιόδου επέλθει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Τα επιτόκια υποθηκών θα παραμείνουν γενικά χαμηλά.
Η Fitch δεν αναμένει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2020 ή το 2021.
Η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών στην αγορά της Νορβηγίας.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Σουηδία θα αυξηθούν οριακά από το 2020 λόγω της αναμενόμενης αύξησης του επιτοκίου στο τέλος του 2019, αλλά ο ανταγωνισμός των τραπεζών παραμένει υψηλός.
Ωστόσο όπως τονίζει η Fitch, τα πολύ χαμηλά επιτόκια σημαίνουν επίσης ότι σε μια περίοδο ύφεσης, οι σημαντικές περικοπές των επιτοκίων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τιμές κατοικιών δεν θα είναι δυνατές.
Ενώ τα προληπτικά μέτρα για τη συγκράτηση του ενυπόθηκου χρέους αποτελούν χαρακτηριστικό διάφορων αγορών (συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας και των Κάτω Χωρών), η Fitch αναμένει να συνεχίσουν να προσφέρονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεγαλύτερες τιμές δανείων και/ ή μεγαλύτερες διάρκειες για τη στήριξη δανείων.
Αυτό θα κάνει τα δάνεια να συνάπτονται με λιγότερο αυστηρά πρότυπα άρα και πιο ευάλωτα σε μια οικονομική ύφεση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης