Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ στις 7/3 - Ο επίμονος πληθωρισμός βάζει τέλος στα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων

Δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ στις 7/3 - Ο επίμονος πληθωρισμός βάζει τέλος στα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ αναμένεται να αποκρούσουν τις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης (7/3/2024)
Σχετικά Άρθρα
Δεμένα θα είναι τα χέρια της ΕΚΤ στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη (7/3/2024) συνεδρίαση, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός ενθαρρύνει τα «γεράκια» να αντισταθούν στις εκκλήσεις μείωση των επιτοκίων.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η ΕΚΤ θα μείωνε το κόστος δανεισμού ήδη από αυτόν τον μήνα, ενθαρρυμένοι από το πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έπεσε από την κορύφωσή του πάνω από το 10% σε επίπεδα κάτω του 3%. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι προσδοκίες αυτές έχουν εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έδειξαν ότι δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική παρά τη γρήγορη αποκλιμάκωση της αύξησης των τιμών καταναλωτή και τη συνεχιζόμενη στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που έδειξαν ότι μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο από 2,8% τον Ιανουάριο σε 2,6% τον Φεβρουάριο, ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των «γερακιών» στην ΕΚΤ να αντισταθούν στις πιέσεις για μείωση των επιτοκίων.
«Παρακολουθήσαμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο των χωρών- και αυτό που βλέπουμε είναι ότι επιβεβαιώνουν την άποψή μου ότι πρέπει να περιμένουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν μπορούμε να βιαστούμε να πάρουμε μια απόφαση», δήλωσε την Παρασκευή (1/3/2024) ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann.

Στάση αναμονής

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα των FT, ακόμα και ορισμένοι από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ φαίνεται να συμφιλιώνονται με μια στάση αναμονής όσον αφορά τη μείωση του κόστους δανεισμού, γεγονός που υπογραμμίζεται από το σχόλιο του διοικητή της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη εβδομάδα ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει «το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο».

Ανησυχία για τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες

Οι οικονομολόγοι επεσήμαναν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών ως τον βασικό παράγοντα που κάνει τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων νευρικούς για τον κίνδυνο να μειωθούν τα επιτόκια πολύ σύντομα. Οι τιμές των υπηρεσιών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μικρή μόνο κάμψη από τις διαδοχικές αυξήσεις 4% σε καθέναν από τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Αυτό το επίμονο ποσοστό του πληθωρισμού των υπηρεσιών «θα ενθαρρύνει τα πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ζητούν υπομονή, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανη οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο», δήλωσε ο Marco Valli από τη UniCredit.
Ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία T Rowe Price, δήλωσε ότι είναι «πολύ ανησυχητικό σημάδι» ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε μηνιαία βάση στο 0,6% τον Φεβρουάριο, ο ταχύτερος ρυθμός από τον περασμένο Απρίλιο.

Αναθεώρηση προβλέψεων

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας ώθησαν αρκετούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Barclays και της Goldman Sachs, να καθυστερήσουν τις προβλέψεις τους για το πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Απρίλιο στον Ιούνιο.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα πιο «γερακίσια» μηνύματα από τη Fed θα μπορούσαν επίσης να δώσουν στην ΕΚΤ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μην βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ θα θελήσει να «ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να πιαστεί απροετοίμαστη από μια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, πολύ περισσότερο που η Fed έγινε πιο γερακίσια τελευταία», δήλωσε ο Martin Wolburg από την Generali Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης