Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα Economist, το κατασκευασμένο πάρτι τελειώνει... – Μετά την απόλυτη φούσκα, οι μετοχές θα δοκιμαστούν σκληρά

Σήμα Economist, το κατασκευασμένο πάρτι τελειώνει... – Μετά την απόλυτη φούσκα, οι μετοχές θα δοκιμαστούν σκληρά
Πείτε «αντίο» στα ιστορικά υψηλά, δεν είναι βιώσιμα...
Σήμα πως το κατασκευασμένο πάρτι στις αγορές τελειώνει δίνει με ανάλυσή του ο Economist, προειδοποιώντας πως τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά δεν είναι βιώσιμα και πως οι μετοχές και τα εταιρικά κέρδη θα δοκιμαστούν σκληρά.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, όπου και αν κοιτάξεις, τα χρηματιστήρια σημειώνουν ρεκόρ…
O δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 έφτασε σε ιστορικό υψηλό, εκτινασσόμενος πάνω από τις 5.000 μονάδες τον Φεβρουάριο, με ώθηση από την εταιρεία κατασκευής μικροαγωγών Νvidia, υλικού απαραίτητου για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια μέρα, ο Stoxx 600 της Ευρώπης σημείωσε το δικό του ρεκόρ.
Ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Nvidia, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του, που σημειώθηκε το 1989.
Πράγματι, πρόκειται για ένα σημαντικό turnaround story, δεδομένου ότι οι μετοχές κατρακύλησαν το 2022 λόγω της αυστηρότερης του αναμενομένου νομισματική σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, αλλά και της κρίσης που αντιμετώπισαν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, με διαδοχικές χρεοκοπίες – και τα δύο αυτά επεισόδια τώρα φαίνονται πολύ μακρινά…
Παρά τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη και την πανδημία Covid-19, τα χρηματιστήρια έχουν προσφέρει ετήσιες αποδόσεις, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, άνω του 8% ετησίως από το 2010, συμπεριλαμβανομένων μερισμάτων (πληρωμές σε μετρητά στους μετόχους, χρηματοδοτούμενα από τα κέρδη της εταιρείας) και των κεφαλαιακών κερδών (όταν η τιμή μιας μετοχής αυξάνεται).
Αυτές οι αποδόσεις ήταν καλύτερες από αυτές που παράγονται από ομόλογα…

Eίναι βιώσιμα;

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί από τους επαγγελματίες επενδυτές αναρωτιούνται αν τα τρέχοντα επίπεδα στις αγορές είναι βιώσιμα ή αποτελούν προοίμιο διόρθωσης.
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Economist, ενίοτε πολλές φωνές προβλέπουν κατάρρευση, ωστόσο, πλέον, οι Κασσάνδρες έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ο Michael Smolyansky της Federal Reserve έγραψε για το «τέλος μιας εποχής» και προειδοποίησε για «σημαντικά χαμηλότερη αύξηση κερδών στο μέλλον».
Η Goldman Sachs αναφέρει πως δύσκολα «οι ούριοι άνεμοι των τελευταίων 30 ετών θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».
Ο Jordan Brooks της aqr Capital Management, ενός αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια επανάληψη της απόδοσης της αγοράς μετοχών της περασμένης δεκαετίας θα απαιτούσε μια ηρωική σειρά υποθέσεων».
Σπάνια στο παρελθόν τα εταιρικά κέρδη έχουν αποτιμηθεί τόσο πολύ.

Προκλήσεις

Και οι προοπτικές για τα κέρδη επιφυλάσσουν πολλές προκλήσεις.
Για να καταλάβετε γιατί, εξετάστε τις θεμελιώδεις πηγές της πρόσφατης ανάπτυξής τους.
Όπως αναφέρει ο Economist, «χρησιμοποιήσαμε τη μεθοδολογία του κ. Smolyansky για να εξετάσουμε δεδομένα εθνικών λογαριασμών για αμερικανικές εταιρείες.
Μεταξύ 1962 και 1989 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά 2% ετησίως.
Μετά από αυτό, τα κέρδη επιταχύνθηκαν.
Μεταξύ 1989 και 2019 αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% ετησίως.
Βρίσκουμε παρόμοιες τάσεις στον ΟΟΣΑ, έναν όμιλο κυρίως πλούσιων χωρών.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα εταιρικά κέρδη παρέμειναν σταθερά από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, στη συνέχεια διπλασιάστηκαν.

Αγορά με καθρέφτες

Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της απόδοσης είναι, κατά μία έννοια, αντικατοπτρισμός, ψευδαίσθηση.
Οι πολιτικοί έχουν μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών: από το 1989 έως το 2019 ο πραγματικός εταιρικός φορολογικός συντελεστής στις αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε κατά τα τρία πέμπτα.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες έδιναν λιγότερα χρήματα στο κράτος, τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν, επιτρέποντας περισσότερα χρήματα να περάσουν στους μετόχους.
Εν τω μεταξύ, την ίδια περίοδο ο δανεισμός έγινε φθηνότερος.
Από το 1989 έως το 2019 το μέσο επιτόκιο που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα.
Αναπαράγοντας τον συλλογισμό του κ. Smolyansky, διαπιστώνουμε ότι στην Αμερική η διαφορά στην αύξηση των κερδών κατά την περίοδο 1962-1989 και την περίοδο 1989-2019 «οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση των επιτοκίων και των εταιρικών φορολογικών συντελεστών».
Επεκτείνοντας αυτή την ανάλυση στον ανεπτυγμένο κόσμο συνολικά, βρίσκουμε παρόμοιες τάσεις, αναφέρει ο Economist.
Η αύξηση των καθαρών κερδών είναι πραγματικά ένα τεχνούργημα χαμηλότερων φόρων και τόκων.
Τώρα οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Η επί δεκαετίες διολίσθηση των επιτοκίων έχει αντιστραφεί.
Τα επιτόκια χωρίς κίνδυνο σε όλο τον πλούσιο κόσμο είναι περίπου δύο φορές υψηλότερα από ό,τι ήταν το 2019.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υποχωρήσουν ξανά σε αυτά τα χαμηλά - πόσο μάλλον να μειώνονται αρκετά σταθερά, όπως έτειναν τις δεκαετίες πριν από την πανδημία. Όσον αφορά τους φόρους, οι πολιτικοί άνεμοι έχουν αλλάξει.
Είναι αλήθεια ότι ο Donald Trump μπορεί να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή της Αμερικής εάν κερδίσει τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η ανάλυση του Economist σε 142 χώρες διαπιστώνει ότι το 2022 και το 2023 ο διάμεσος νόμιμος συντελεστής εταιρικού φόρου αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Για παράδειγμα, το 2023 η Βρετανία αύξησε τον κύριο συντελεστή εταιρικού φόρου από 19% σε 25%.
Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης καθιερώσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη: τα επιτόκια μπορεί να μην υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι επενδυτές.
Τις τελευταίες δεκαετίες θα ήσασταν ανόητοι αν στοιχηματίζατε εναντίον των χρηματιστηρίων.
Αλλά ο εταιρικός κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει μια παντοδύναμη δοκιμασία, καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης