Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεγάλος ασθενής της Ευρώπης η Γερμανία - Όλο και πιο απαισιόδοξοι οι Berenberg, Capital Economics, Rabobank

Μεγάλος ασθενής της Ευρώπης η Γερμανία - Όλο και πιο απαισιόδοξοι οι Berenberg, Capital Economics, Rabobank
Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε κλονισμένο έδαφος και οι λάμψεις ελπίδας είναι λίγες, αναφέρουν οι αναλυτές
Τα καλά νέα ήταν ελάχιστα για τη γερμανική οικονομία.
Και τα τελευταία οικονομικά δεδομένα δεν έχουν κάνει πολλά για να το αλλάξουν αυτό.
Μερικά βασικά σημεία δεδομένων του 2023, δηλαδή παραγγελίες εργοστασίων, εξαγωγές και βιομηχανική παραγωγή, ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και έδειξαν ένα αδύναμο τέλος της χρονιάς που είδε τα ερωτήματα σχετικά με τη Γερμανία ως τον «άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης» να επανεμφανίζονται.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και μειώθηκε κατά 1,5% το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι εξαγωγές – που αποτελούν βασικό ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας – μειώθηκαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο και 1,4%, ή 1,562 τρισεκατομμύρια ευρώ, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των εργοστασιακών παραγγελιών φάνηκαν ελπιδοφόρα με την πρώτη ματιά, καθώς αντανακλούσαν αύξηση 8,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.
Αλλά αυτή η ανάπτυξη «δεν δίνει πολλούς λόγους για άνεση», δήλωσε στο CNBC η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, εξηγώντας ότι οφείλεται σε πολλές παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, οι οποίες τείνουν να είναι ασταθείς.
«Οι παραγγελίες εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας στην πραγματικότητα έπεσαν σε χαμηλό μετά την πανδημία», πρόσθεσε.
Για το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5,9%.
Αν και αυτά τα «σκληρά» δεδομένα από τον Δεκέμβριο δεν υποδηλώνουν ακόμη ανάκαμψη, η πιο πρόσφατη αναφορά Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών δείχνει ότι τα χειρότερα μπορεί να τελειώσουν σύντομα στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Schmieding.
«Αν και στο 45,5 ακόμα, κάτω από τη γραμμή του 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, έφτασε σε υψηλό 11 μηνών», σημείωσε.
Ακόμα κι έτσι, η οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να είναι επικείμενη, δήλωσε στο CNBC ο Erik-Jan van Harn, αναλυτής για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές της Rabobank.
«Δεν είμαστε ακόμα κοντά στο είδος της δραστηριότητας στη γερμανική βιομηχανία που είδαμε πριν από την πανδημία», εξήγησε.
«Ακόμα περιμένουμε μια μέτρια συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή από το 23ο τέταρτο τρίμηνο», είπε ο van Harn.
Στη συνέχεια, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά, αλλά θεωρεί ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του έτους είναι σταθερή.

Άλλοι είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι για τη γερμανική οικονομία

«Εμμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2024 συνολικά», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer.
Αυτό θα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το πώς τα πήγε η οικονομία της Γερμανίας το 2023, όταν συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μείωση 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Αυτό οφείλεται στη διαπίστωση της στατιστικής υπηρεσίας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 σημείωσε στασιμότητα και όχι συρρίκνωση.
Ωστόσο, εάν η οικονομία συρρικνωθεί όπως αναμένεται τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Γερμανία θα έπεφτε πράγματι σε ύφεση.
«Οι εταιρείες έχουν απλώς πάρα πολλά να αφομοιώσουν – παγκόσμιες αυξήσεις επιτοκίων, υψηλές τιμές ενέργειας, λιγότερη στήριξη από την Κίνα και διάβρωση της Γερμανίας ως επιχειρηματικής θέσης», εξήγησε ο Krämer, αναφέροντας τους λόγους της ύφεσης.
Ορισμένοι από αυτούς τους αντίθετους ανέμους μπορεί επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο όταν πρόκειται για την αποδυνάμωση των μεγεθών των εξαγωγών, επεσήμανε ο van Harn της Rabobank.
Παράγοντες όπως η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και το αυξανόμενο παγκόσμιο εμπόριο ενίσχυσαν τις εξαγωγές της Γερμανίας για δεκαετίες, «αλλά τώρα παραπαίουν», είπε.
Αν κοιτάξουμε πέρα από την καθαρά οικονομική, εθνική και διεθνή πολιτική θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την οικονομία της χώρας, λένε οι ειδικοί.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας βρίσκεται υπό πίεση αφού πέρασε μια δημοσιονομική κρίση μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ότι η ανακατανομή του αχρησιμοποίητου χρέους που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια είναι παράνομη.
Αυτό άφησε μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημοσιονομικά σχέδια του συνασπισμού και καθώς τα κονδύλια διατέθηκαν για τα επόμενα χρόνια, η κρίση είναι πιθανό να επανέλθει στο τέλος του έτους, όταν ξεκινά ο προϋπολογισμός του 2025.
Η ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση είναι επίσης χαμηλή, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα CDU να προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις και να ακολουθεί στη δεύτερη θέση το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το AfD.
Ωστόσο, η υποστήριξη για το τελευταίο έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς που σαρώνει τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς να βγαίνουν στους δρόμους.
Αλλού, οι εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, πρότεινε ο Schmieding.
«Οι απειλές εμπορικού πολέμου από τον Trump θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό αρνητικό για τη Γερμανία», είπε – ωστόσο αυτό εξαρτάται φυσικά από το αποτέλεσμα των εκλογών και μπορεί να μην ξεδιπλωθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2025, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης