Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα μόλυνση εξαπλώνεται: Κίνδυνος για Lehman Νο. 2 και ύφεση αλά 2008 – Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της αγοράς ακινήτων

Νέα μόλυνση εξαπλώνεται: Κίνδυνος για Lehman Νο. 2 και ύφεση αλά 2008 – Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της αγοράς ακινήτων
Τραπεζική κρίση διαρκείας στις ΗΠΑ...
Ενισχύονται οι απόψεις όσων υποστήριζαν πως η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ μπορεί να μην έχει τελειώσει και πως υπάρχει κίνδυνος για νέο σοκ, τύπου Lehman Brothers, λόγω της αγοράς εμπορικών ακινήτων...
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ελεύθερη πτώση διαρκείας τελεί η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp (NYCB), που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 1997.
Θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων αποτέλεσε η αναφορά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τεράστιες απώλειες το δ’ τρίμηνο του 2023 και μείωση μερίσματος προς τους μετόχους από 17 σεντ σε 5 σεντ.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγησή της, υποβιβάζοντάς τη στην κατηγορία «σκουπίδια» (Ba2 από Baa3).
Μετά την υποβάθμιση, η NYCB διεύρυνε τις απώλειές της…

Έτσι, και ενώ οι αμερικανικές αρχές προσπαθούσαν να πείσουν πως το ζήτημα της NYCB ήταν ιδιοσυγκρασιακό, η Moody’s προειδοποιεί ότι πως το πρόβλημα είναι γενικό και ότι η αγορά του Commercial Real Estate) εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο.
Όπως είναι γνωστό, η NYCB έχει έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, μια αγορά που ιστορικά είχε καλές επιδόσεις γι’ αυτήν.
Ωστόσο, αυτός ο κύκλος μπορεί να είναι διαφορετικός λόγω υψηλότερων τόκων και του υψηλότερου κόστους συντήρησής τους λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.
Πέρα από τα CRE, η τράπεζα έχει σημαντική έκθεση σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού σταθερού επιτοκίου.
Αυτός ο τύπος δανειακού χαρτοφυλακίου αντιμετωπίζει κίνδυνο αναχρηματοδότησης.

Τραγική ειρωνεία; Πέρυσι είχε διασώσει την παρ’ ολίγον πτωχευθείσα Signature Bank…
Σημειώνεται πως μια φορά και έναν καιρό η αγορά των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ άξιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ τώρα μετα βίας αγγίζει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπερ σημαίνει πως έχει μέχρι σήμερα γράψει απώλειες 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Barry Sternlicht, διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital Group.
Επιπλέον, η Moody’s προειδοποιεί ότι όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα: «Η αυξημένη χρήση χρηματοδότησης από την αγορά μπορεί να περιορίσει την οικονομική ευελιξία της τράπεζας στο τρέχον περιβάλλον».
Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι, από τις 31 Δεκεμβρίου, το 33% των καταθέσεων της NYCB ήταν ανασφάλιστες και «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική πίεση χρηματοδότησης και ρευστότητας εάν υπάρξει απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών».
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το συνολικό ποσό των εκκρεμών δημοσίων ομολόγων και δανείων που επηρεάστηκε από αυτή την υποβάθμιση είναι 1,14 δισεκατομμύριο δολάρια.
Σήμερα το πρωί, η πολιορκημένη τράπεζα δημοσίευσε μια δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Thomas Cangemi ότι:
«Η υποβάθμιση του Moody's δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις συμβατικές μας υποχρεώσεις» - κάτι που φαίνεται λίγο ανειλικρινές, δεδομένων των σχολίων της Moody's για το γεγονός ότι ένα από τα σημαντικότερα τρωτά σημεία της τράπεζας είναι η ανάγκη της για χρηματοδότηση από την αγορά.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Sara Cha της Goldman Sachs, η τράπεζα δήλωσε ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2023 στα 83 δισ. δολάρια και ότι η συνολική ρευστότητα στην εταιρεία υπερβαίνει τις ανασφάλιστες καταθέσεις (37,3 δισ. $ έναντι 22,9 δισ. $ ανασφάλιστων καταθέσεων), ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δεν δίνει πολλές γνώσεις για τους τύπους καταθέσεων», και δείχνει όντως μείωση στις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Η τράπεζα όρισε επίσης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Alessandro (Sandro) DiNello ως εκτελεστικό πρόεδρο για να «συνεργαστεί» με τον διευθύνοντα σύμβουλο Cangemi, σε μια προσπάθεια «να βελτιώσει όλες τις πτυχές των λειτουργιών της τράπεζας».
Όλα αυτά σέρνουν την τιμή της μετοχής αρκετά από τα χαμηλά (στα 3,5 δολ.).

Ντόμινο...

Στο μεταξύ, η σοβαρή ύφεση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει ορισμένες τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία σε κατάσταση κραχ λόγω της υψηλής έκθεσής τους σε εμπορικά ακίνητα (CRE).
Αυτή λοιπόν η αναταραχή αρχίζει τώρα να επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το Bloomberg αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες χτυπήθηκαν αυτή την εβδομάδα…
Προηγουμένως, οι αναλυτές της Morgan Stanley είχαν πεί στους πελάτες τους να πουλήσουν ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητα που συνδέονται με την Deutsche Pfandbriefbank AG, λόγω της υψηλής έκθεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην αγορά CRE των ΗΠΑ.
Το ομόλογο Tier 2 της τράπεζας ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ (161 εκατομμυρίων δολαρίων) τιμολογήθηκε 17,4 σεντς χαμηλότερα, στα 52 σεντς στο ευρώ την Τρίτη – κάτι το οποίο αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη πτώση ενδοσυνεδριακά.
Ένα μικρότερο επιπλέον ομόλογο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σημείωσε πτώση 9,5 σεντς - μια ακόμη πιο απότομη πτώση μετά την απώλεια που κατέγραψε η τράπεζα στον απόηχο της διαγραφής του AT1 της Credit Suisse πέρυσι.
Πέρα από την Pfandbriefbank, οι σημαντικότερες απώλειες στον δείκτη τραπεζικών ομολόγων εκφρασμένων σε ευρώ του Bloomberg ήταν το AT1 της Landesbank Baden-Wuerttemberg, ύψους 750 εκατ. Ευρώ, και το ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της Aareal Bank AG.
Οι μετοχές της Pfandbriefbank έχουν υποχωρήσει περίπου 15% αυτόν τον μήνα.

«Υπάρχει κίνδυνος η PBB να χρειαστεί να αυξήσει τις προβλέψεις επί επισφαλειών και, ως εκ τούτου, να ασκηθεί πίεση στην ήδη υποτονική κερδοφορία της» είπε στους πελάτες την Τρίτη η αναλύτρια της Deutsche Bank, Marlene Eibensteiner.
Επισήμανε δε ότι η αναταραχή είναι θέμα κερδοφορίας, και όχι φερεγγυότητας, λόγω των κεφαλαιακών αποθεμάτων της τράπεζας.
«Τόσο η Deutsche Pfandbriefbank όσο και η Aareal Bank είναι εκδότες χρέους εξ Γερμανίας ορμώμενοι με ένα από τα υψηλότερα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα σε σχέση με το σύνολο των δανείων τους», έγραψε σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα η Marine Leleux, αναλύτρια της ING.
Η Leleux συνέχισε: «Φυσικά, αυτό το γεγονός θα έχει συνέπειες, καθώς οι κλάδοι των developers θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τα υψηλότερα επιτόκια.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τράπεζες με μεγαλύτερα ανοίγματα σε αυτούς τους τομείς».
Η γερμανική τραπεζική αρχή, BaFin, ενημέρωσε το Bloomberg ότι παρακολουθεί στενά τις γερμανικές τράπεζες και την αγορά CRE.
«Η BaFin παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά» δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του πρακτορείου.
Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα η Aozora Bank, η 16η μεγαλύτερη στην Ιαπωνία σε χρηματιστηριακή αξία, είδε τις μετοχές να καταρρέουν, αφού μείωσε την αξία ορισμένων από τα δάνεια CRE της στις ΗΠΑ κατά περισσότερο από 50%.
Πριν από αρκετούς μήνες, είχαμε προβλέψει «η επόμενη χρεοκοπία τράπεζας θα είναι στην Ιαπωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης