Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσέχετε τις ειδούς του Μαρτίου - Προς νέα τραπεζική κρίση διαρκείας, σκάει η «φούσκα» στα εμπορικά ακίνητα

Προσέχετε τις ειδούς του Μαρτίου - Προς νέα τραπεζική κρίση διαρκείας, σκάει η «φούσκα» στα εμπορικά ακίνητα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών, και ιδίως της New York Community Bankcorp
Για νέα τραπεζική κρίση τον ερχόμενο Μάρτιο προειδοποιεί με έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Όπως επισημαίνει, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι μάντεις, αλλά εκτιμούν: και ό,τι είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, μετά τη διήμερη συνάντηση των Αμερικανών policy makers, δεν περιείχε τίποτε ανακουφιστικό…
Ως γνωστόν, δεν μείωσε τα επιτόκια, ούτε προανάγγειλε περικοπές και νομισματική χαλάρωση τον επόμενο Μάρτιο – όπως προδίκαζε η αγορά.
Ως αποτέλεσμα, οι αγορές διολίσθησαν, το δολάριο τροχοδρόμησε ανοδική πορεία και οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν αναλόγως.
Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν πως, εντέλει, η Fed ενδέχεται να βρεθεί με ένα μαχαίρι στην πλάτη όπως ο Ιούλιος Καίσαρ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις Ειδούς του Μαρτίου (15 του μήνα) – ημερομηνία που η Rabobank συνταιριάζει με την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC).
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών, και ιδίως της New York Community Bankcorp, που, ειρήσθω εν παρόδω, ήλθε αντιμέτωπη με σφοδρή κρίση όταν πτώχευσε η Signature Bank…
Και αν τότε θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε ο επιτοκιακός κίνδυνος, τώρα κίνδυνο αποτελεί η φούσκα των εμπορικών ακινήτων…

Η αγορά...

Πράγματι, η NYCB επεκτείνει τις απώλειες (πολύ κάτω από τα χαμηλά επί SVB)...

Η Western Alliance Bancorp τελεί σε ελεύθερη πτώση…

Οι μετοχές των Zions Bancorp, Comerica και Webster Financial, Citizens Financial, Regions Financial, SouthState, Prosperity Bancshares, Schwab, PacWest και Huntington Bancshares... διαγράφουν ακραία καθοδική τροχιά.

Προς τι η πτώση

Η πτώση, ενδεχομένως, ερμηνεύεται από το γεγονός πως το backstop της Fed (BTFP) για τις περιφερειακές τράπεζες τελειώνει τον Μάρτιο (εξού και αι… ειδοί του Μαρτίου), παρότι πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως ίσως να υπάρξει παράταση – αν χρειαστεί.
Σαφώς, η FOMC δεν έχει προκαταλήψεις ως προς τη σύσφιξη, και εξετάζει το πότε θα μπορέσει να χαλαρώσει.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα είναι τόσο απλά…
Όπως λέει ο παρατηρητής της Fed Philip Marey, «Ξεχάστε τον Μάρτιο», οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη ισχυρές.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Rabobank, πολλά πράγματα θα διευθετηθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο στην οικονομία όσο και στον πληθωρισμό, ο οποίος πλέον καθορίζεται και στην κονίστρα τη γεωπολιτικής.
Αυτή είναι μια αβέβαιη διαδικασία σε πολύ αβέβαιες εποχές, προσθέτει ο ολλανδικός οίκος.
Αλλά, όλα έδειχναν τόσο καλά, σωστά; Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών είχαν ανέβει καθώς όλοι εκτιμούσαν πως η Fed είχε σβήσει τη «μίνι-τραπεζική κρίση».
Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος Barry Sternlicht είχε προειδοποιήσει για ζημίες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων λόγω της φούσκας των εμπορικών ακινήτων που οσονούπω σκάει, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων η οποία δεν ανέκαμψε ποτέ μετά την πανδημία.
«Η αγορά εμπορικών χώρων και κυρίως των γραφείων αυτήν τη στιγμή διέρχεται μια υπαρξιακή κρίση» αναφέρει η Rabobank, προσθέτοντας πως ο λόγος είναι το γεγονός πως οι εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στις δουλειές τους και προτιμούν την εξ αποστάσεως εργασίας.
Μοιραία, μια κατηγορία από assets που κάποτε άξιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τώρα αξίζει πιθανώς 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια».
Εν προκειμένω, διερωτάται η Rabobank, ποιο αρκτικόλεξο θα αντικαταστήσει το BTFP και πόσα τρισεκατομμύρια θα κάνει ένεση;
Η Fed αφαίρεσε την ακόλουθη πρόταση από τη δήλωση της FOMC: «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό».
Οι κυνικοί ρώτησαν γιατί η Fed δεν βλέπει πλέον «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ υγιές και ανθεκτικό»;
Είναι ένα σημάδι για την οικονομία ή πριν έλεγε ψέματα και τώρα που το τραπεζικό ντόμινο πέφτει ξανά ο Powell αφαιρεί την επίμαχη φράση;

Κίνδυνοι

Πέρα από τα παραπάνω:

• Στις ΗΠΑ βασικό καταλύτη αποτελεί η δημοσιονομική πολιτική: η Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει κονδύλια ύψους 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αποδέκτες τις επιχειρήσεις.
Φυσικά, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό αναμένεται να διενεργηθούν σύντομα εκλογές που θα μπορούσαν να κλονίσουν ακόμη περισσότερο το πλαίσιο πολιτικής.
• Στη Βραζιλία, τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης στο 11,25%.
Η Αργεντινή βρίσκεται στη δίνη του Milei, ενώ θα επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας λόγω της σύγκρουσης με Γουιάνα.
• Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δεδομένα είναι επίσης ζοφερά: οι εκλογές πλησιάζουν, η κυβέρνηση φαίνεται καταδικασμένη, ωστόσο η αντιπολίτευση θα κληρονομήσει τόσο πολλά προβλήματα που δεν είναι σαφές τι θα καταφέρει. Και η BOE πρέπει να το αντιμετωπίσει όλο αυτό.
• Στην Ευρώπη έχουμε αποπληθωρισμό και αποβιομηχάνιση... Και ο Macron, ο Scholz και ο Rutte επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας.
• Στη Μέση Ανατολή, το ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas και η απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, κυρίαρχη άποψη, γενικά, είναι πως οι μάχες θα συνεχιστούν. Σημειώνεται πως η κρίση διαχέεται λόγω της εμπλοκής του Ιράν και των ΗΠΑ.
• Στην Ινδία, είναι η ημέρα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πριν από τις κρίσιμες εκλογές, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται σταθερά, οι μετοχές και τα ομόλογα ανεβαίνουν και οι ξένοι επενδυτές στρέφουν το κεφάλι τους προς αυτήν.
• Στην Κίνα, ο δείκτης PMI Caixin ήταν 50,8, καθώς το ΚΚΚ παρέλειψε και πάλι τον καθορισμό ημερομηνίας για την ήδη καθυστερημένη Τρίτη Ολομέλεια στην οποία υποτίθεται ότι θα παρουσιάσει τα πιο μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδιά του.

Την ίδια στιγμή, το φάντασμα της Evergrande πλανάται απειλητικά πάνω από τις αγορές…
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο αναλυτής της Rabobank, «Θα τους πρόσεχα τις ειδούς και τις διορθώσεις του Μαρτίου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης