Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα συναγερμού από BlackRock: Η τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα σαρώνει τις αγορές - Κίνδυνος για πληθωριστικό τσουνάμι

Σήμα συναγερμού από BlackRock: Η τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα σαρώνει τις αγορές - Κίνδυνος για πληθωριστικό τσουνάμι
H παγκοσμιοποίηση αναδιατάσσεται, επισημαίνει η BlackRock
Αντιμέτωπες με την τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα είναι οι αγορές, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η BlackRock, που βλέπει έκρηξη πληθωρισμού και έντονο προστατευτισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι μαχητές Houthi της Υεμένης, χτυπώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και κατακερματίζοντας τις αγορές, εκ των πραγμάτων αυξάνουν το κόστος παραγωγής.
«Ο κατακερματισμός αυτός είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, παρότι τα επιτόκια πολιτικής διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα» επισημαίνει ο επενδυτικός κολοσσός, προσθέτοντας πως χώρες όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ, και στρατηγικοί τομείς όπως η τεχνολογία, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναδιάταξη της παγκοσμιοποίησης.

Διαρθρωτικός κίνδυνος

Μάλιστα, σύμφωνα με την BlackRock, τα τελευταία πέντε χρόνια, η γεωπολιτική έχει εξελιχθεί σε έναν επίμονο και διαρθρωτικό κίνδυνο.
Ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει κλιμακούμενες κρίσεις: από τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ μέχρι την πανδημία Covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν επιταχύνει τον παγκόσμιο κατακερματισμό και την εμφάνιση ανταγωνιστικών γεωπολιτικών και οικονομικών μπλοκ.
Τα εμπορικά ανοίγματα μεταξύ χωρών έχουν σταματήσει – με βάση τουλάχιστον την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη απόκλιση από την παγκοσμιοποίηση και τη γεωπολιτική μετριοπάθεια της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.
Αντίθετα, οι εταιρείες ευνοούν την εθνική ασφάλεια και ανθεκτικότητα έναντι της καθαρής οικονομικής αποδοτικότητας.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη γεωπολιτική.
«Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» λέει η BlackRock – ενώ τα επιτόκια πολιτικής παραμένουν πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.
Capture_102.JPG
Αλυσίδες εφοδιασμού

Οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες, ενώ χώρες «σύνδεσμοι» όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως ενδιάμεσοι εμπορικοί εταίροι μεταξύ διαφορετικών γεωπολιτικών μπλοκ.
«Σχετικά με τους κινδύνους που παρακολουθούμε, δίνουμε την υψηλότερη βαθμολογία στις εντάσεις στη διώρυγα του Σουέζ, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλός με τις επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να αυξάνονται.
Η διακοπή της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα δείχνει πώς η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης του κόστους αποστολής.
Επίσης, διατηρούμε την αξιολόγησή μας για τον στρατηγικό κίνδυνο ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας σε υψηλό επίπεδο.
Η συνάντηση του Νοεμβρίου μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας βοήθησε να δοθεί ένας πιο θετικός τόνος στις σχέσεις.
Αλλά η Ταϊβάν παραμένει ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εκλογές.
Πιστεύουμε ότι ο έντονος, δομικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι η νέα κανονικά, ειδικά σε ό,τι αφορά την άμυνα και την τεχνολογία» επισημαίνει η BlackRock.
Συμπέρασμα; Όπως αναφέρει ο οίκος, «αναμένουμε βαθύτερο κατακερματισμό, αυξημένο ανταγωνισμό και λιγότερη συνεργασία μεταξύ μεγάλων εθνών το 2024. Βλέπουμε αναδιάταξη της παγκοσμιοποίησης προς όφελος χωρών όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ.
Πιθανότατα θα υπάρξει τόνωση από ένα κύμα επενδύσεων σε υψηλή τεχνολογία, καθαρή ενέργεια, άμυνα και άλλους τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους μιας χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης