Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει τις αγορές (25/1): Κανένα μήνυμα για μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει τις αγορές (25/1): Κανένα μήνυμα για μειώσεις επιτοκίων
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Στην αυριανή (25/1/2024) συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών. Ειδικότερα, τη στιγμή που τα επιτόκια αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα, οι επενδυτές αναμένουν κάποιο μήνυμα για πιθανές μειώσεις. Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι να απογοητευτούν...
«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη είναι, ως συνήθως, απίθανο να προσφέρει αλλαγές πολιτικής ή σημαντικά μηνύματα πολιτικής, περιλαμβάνοντας, αντίθετα, έναν προβληματισμό για το επόμενο έτος» επισημαίνουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα, οι οικονομολόγοι της Société Générale.
Άλλωστε, τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, αλλά και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση θεωρείται πρόωρη. Σύμφωνα με τη Société Générale, τα πρακτικά υποδηλώνουν ένα status quo τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Παρ' όλα αυτά, οι αγορές δίνουν περίπου 60% πιθανότητα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters σε στοιχεία της LSEG. Οι υψηλές προσδοκίες για μια μείωση του Μαρτίου έχουν μετατοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το σενάριο του Απριλίου παραμένει, παρά το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρες.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Klaas Knot, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC, ότι τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς θα μπορούσαν να είναι «αυτοκαταστροφικά», διότι «όσο περισσότερη χαλάρωση έχει ήδη κάνει η αγορά για εμάς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειώσουμε τα επιτόκια».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε -μιλώντας στο Bloomberg- ότι συμφωνεί με όσους θεωρούν πιθανή μια μείωση το καλοκαίρι, αλλά τόνισε τότε ότι παραμένει «επιφυλακτική» και εξαρτάται από τα δεδομένα στο τελικό outlook.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις μειώσεις επιτοκίων

«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και οι πιο ισορροπημένοι κίνδυνοι πληθωρισμού» συνηγορούν υπέρ μιας στροφής πολιτικής τον Απρίλιο και μειώσεων 125 μονάδων βάσης για το 2024, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της BNP Paribas σε ενημερωτικό τους σημείωμα τους που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα υποδηλώσει στις 25 Ιανουαρίου ότι βρίσκεται πιο κοντά στην έναρξη του κύκλου ομαλοποίησής της, αλλά χωρίς να σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων, ούτε να κηρύξει τη νίκη στη μάχη για τον πληθωρισμό» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Την ίδια στιγμή, η UBS κάνει λόγο για μείωση τον Απρίλιο - αλλά όχι με σιγουριά, δήλωσε ο Reinhard Cluse, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της UBS μιλώντας στο CNBC. «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Προηγουμένως περιμέναμε τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια το μεταφέραμε για τον Απρίλιο», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω ανακοινώσεις στοιχείων.
Οι οικονομολόγοι της Berenberg διαφωνούν με την τρέχουσα εκτίμηση των αγορών για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και σχεδόν 150 μονάδες βάσης για μείωση των επιτοκίων σε όλο το 2024. Η ανάγκη αναμονής για τα στοιχεία για τους μισθούς τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς και για ένα πλήρες σύνολο προβλέψεων του προσωπικού για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθιστά πιο ρεαλιστικό ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, ανέφεραν οι αναλυτές σε ενημερωτικό σημείωμά τους. Η Berenberg αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί εκ νέου το επόμενο έτος και ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα αποτρέψουν μια διαρκή πτώση του πληθωρισμού των μισθών, περιορίζοντας τις δυνατότητες της ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της.
Οι οικονομολόγοι της Société Générale υιοθετούν μια ακόμη πιο επιφυλακτική προσέγγιση. «Έχουμε μεταφέρει την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο στον Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα δεδομένα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι επίσης πιθανό να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος» αναφέρουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης