Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πυρετός του χρυσού στον Παγκόσμιο Νότο αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στην οικονομία – Κλειδί η αγορά ενέργειας και εμπορευμάτων

Ο πυρετός του χρυσού στον Παγκόσμιο Νότο αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στην οικονομία –  Κλειδί η αγορά ενέργειας και εμπορευμάτων
Πώς η αποδολαριοποίηση θα αλλάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια πολυπολιτική
Ο πυρετός του χρυσού που έχει καταλάβει τον Παγκόσμιο Νότο απειλεί να ανατρέψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποία μεταπολεμικά στηρίχθηκε στο δολάριο.
Ο άξονας Κίνας - Ρωσίας, εν όψει των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών με την Δύση, θα επιδιώξει να στηρίζει ένα κοινό νόμισμα για την ομάδα των BRICS το οποίο να βασίζεται στο χρυσό προκριμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποδολαριοποίησης – ο οποίος αφενός θα απενεργοποιήσει κάθε απειλή για κυρώσεις και αφετέρου θα ανατρέψει το καθεστώς του «υπερβολικού προνομίου» του αμερικανικού νομίσματος ως παγκόσμιου αποθεματικού.
Οι δυνατότητα της Ρωσίας αλλά και άλλων κρατών για προμήθεια χρυσού είναι ατελείωτη: Περισσότεροι από 100 τόνοι χρυσού ανακαλύφθηκαν στο χρυσωρυχείο Sovinoye στην πιο ανατολική ομοσπονδιακή οντότητα της Ρωσίας, τη Chukotka.
Russia | Mining and Quarrying Volume: Gold: Annual | CEIC

Είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη χρυσού στη χώρα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η ρωσική περιοχή της Άπω Ανατολής της Chukotka είναι γνωστή για τα ορυχεία χρυσού της, με σταθερή ανάπτυξη που παρατηρείται στην ετήσια παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου στην περιοχή τον τελευταίο καιρό.
Το τμήμα εξόρυξης της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, που έκανε την ανακοίνωση, επεσήμανε σε δήλωσή του ότι οι εργασίες γεώτρησης στο ορυχείο Sovinoye πραγματοποιήθηκαν «όλο το χρόνο σε συνθήκες συνεχούς και μόνιμου παγετού».
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διανοιχτεί 123 πηγάδια συνολικού μήκους άνω των 32 χλμ.
Όλες οι ερευνητικές, τοπογραφικές-γεωδαιτικές, γεωλογικο-γεωχημικές και γεωφυσικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ετήσια παραγωγή του ορυχείου Sovinoye αναμένεται να ξεκινήσει από τρεις τόνους από το 2029, ανέφερε η εταιρεία.
Το ορυχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα Chuckchee, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970.
Ακολούθησε ολοκληρωμένη γεωλογική εξερεύνηση για τον εντοπισμό φλεβών χρυσού υψηλής ποιότητας στη δεκαετία του 1980.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν νωρίτερα έκθεση του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Μη σιδηρούχων και πολύτιμων μετάλλων που εδρεύει στη Μόσχα ότι η παραγωγή χρυσού στη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει στο αποκορύφωμά της το 2030.
graph of gold against major fiat currencies shows that gold has kept its value while fiat currencies have plummeted due to inflation
Η τακτική της Κϊνας 

Την ίδια ώρα η Κίνα, μέλος των BRICS, προχωρεί σε φρενήρεις αγορές χρυσού καθώς πρόσθεσε 225 τόνους χρυσού στα αποθέματά της μόνο το 2023, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.
Η Κίνα συσσώρευσε 225 τόνους χρυσού αξίας 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Η κομμουνιστική χώρα συσσωρεύει σταθερά χρυσό από το 2022 αγοράζοντας το πολύτιμο μέταλλο αξίας εκατομμυρίων κάθε μήνα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα, μέλος των BRICS, συσσώρευσε 9 τόνους χρυσού αξίας 532 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από την Κίνα, οι άλλες χώρες BRICS, Ινδία και Βραζιλία, αγοράζουν σταθερά χρυσό.
Οι BRICS είναι επίσημα ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023, ξεπερνώντας σε απόδοση κάθε άλλη χώρα της Δϋσης, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Μεταξύ των χωρών BRICS, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ρωσία και η Ινδία καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.
Γιατί όμως το κάνουν αυτό;
Όποιος έχει το χρυσό, φτιάχνει τους κανόνες!
Στον κόσμος μας δύο είναι τα βασικότερα οικονομικά πεδία όπου παίζεται το παιχνίδι της παγκόσμιας  οικονομικής ισχύος: Το ένα είναι ο έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εκφράζεται σε δολάρια ενώ άλλο είναι ο έλεγχος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών.
Από την περίφημη Συμφωνία του Bretton Woods το 1944, το δολάριο ΗΠΑ είναι ο «βασιλιάς» μεταξύ όλων των υποψηφίων για το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος.
Αρχικά, ήταν συνδεδεμένο με χρυσό, αλλά στη συνέχεια ο Πρόεδρος Nixon άφησε το δολάριο ΗΠΑ να επιπλέει… χωρίς καμία άγκυρα όσον αφορά την αξίας του την Παρασκευή, 13 Αυγούστου 1971.
May be a graphic of map and text that says 'Wealthstreet ” Engineers Gold reserves by countries (tonnes) United States Germany Italy 8,133 3,355 France 2,452 Russia 2,437 2,330 China 2,113 Switzerland + 1,040 Japan 846 O India 797 Netherlands 612 Source: Trading Economics'
Η νομισματική τρέλα των πετρελαϊκών κρίσεων

Αυτό δημιούργησε έναν 10ετή ανοδικό κύκλο στην αγορά χρυσούη απεριόριστη δημιουργία χρημάτων fiat (νομίσματα που εκτυπώνουν οι κεντρικές τράπαζες) ξεκίνησε τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 – μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό και την υψηλή ανεργία στην παγκόσμια οικονομία.
Οι δίδυμες πετρελαϊκές κρίσεις ήταν, εν μέρει, μια απάντηση του αραβικού κόσμου στην απώλεια αγοραστικής δύναμης σε πετροδολάρια.
Μόνο με το καθεστώς της Federal Reserve υπό τη ηγεσία του Paul Volcker η νομισματική τρέλα τέθηκε τελικά υπό έλεγχο.
Ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί.
Η συμφωνία Plaza του 1985, για την ανοδο της ισοτιμίας του ιαπωνικού γιεν, αποκατέστησε τελικά την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ.
Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ (ούτε ως κωμωδία ούτε ως τραγωδία, όπως έλεγε ο Κάρολος Μαρξ) αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε ομοιότητες.

Η παγκόσμια μετάβαση της ισχύος

Η οικονομία των ΗΠΑ αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά δέχεται αυξανόμενη πίεση από την κινεζική ανταγωνιστικότητα στον τομέα της μεταποίησης.
Η Κίνα έχει αυτοματοποιήσει τα εργοστάσια ως μέρος ενός σχεδίου για την αντιστάθμιση της δημογραφικής κρίσης ενός γηράσκοντος πληθυσμού.
Η Κίνα έχει επίσης χρησιμοποιήσει κρατικά προγράμματα για να επιδοτήσει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέας ενεργειακής τεχνολογίας σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα, αποθήκευση ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς τέταρτης γενιάς.
Αυτές οι συνθήκες καθορίζουν για εμάς ένα επενδυτικό θέμα αιώνων:
Ζούμε μια μεγάλη παγκόσμια μετάβαση δύναμης και ενέργειας
Το ενεργειακό κομμάτι είναι προφανές. Ο κόσμος κινείται από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που κινούνται με ορυκτά καύσιμα και χαρακτήρισαν την εξέλιξη της πρώιμης και ώριμης Βιομηχανικής Επενάστασης προς ένα μέλλον ηλεκτροκίνησης και χαμηλών ρύπων.
Αυτό υποστηρίζει πόσο κρίσιμες μπορούν να αποδειχθούν για τη διαμόρφωση των νέω ισορρπιών οικονομικής ισχύος πρώτε ύλες όπως ορυκτά μπαταρίας και χαλκό.
Το κομμάτι γεωπολιτικής ισχύος είναι λιγότερο προφανές.
Ο κόσμος μετακινείται από ένα παγκόσμιο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυβερνάται από τη Δύση σε έναν πιο ποικιλόμορφο πολυπολικό κόσμο όπου οι αναδυόμενες οικονομίες δυναμώνουν και επιδιώκουν να έχουν λόγο στις εξελίξξεις.
Περιττό να πούμε ότι αυτή η τελευταία δυναμική, μια παγκόσμια μετάβαση στη γεωπολιτική δύναμη, υποστηρίζει μέσα αποθήκευσης της αξίας που είναι γεωπολιτικά ουδέτερες.
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το κρυπτονομίσματα είναι το κλειδί, αλλά είναι εύκολο να διαπιτωθεί ότι η χρησιμότητα του χρυσού στη στήριξη του εμπορίου μεταξύ της ανερχόμενης ομάδας στο πεδίο των γεωπολιτικών συσχετισμών, όπως η ομάδα των BRICS, θα αποδειχθεί λιγότερο ριψοκίνδυνο στοίχημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης