Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι μεγάλες οικονομίες φορτώνονται με υπέρογκο χρέος – Ετοιμαστείτε για την κατάρρευση

Phoenix Capital: Οι μεγάλες οικονομίες φορτώνονται με υπέρογκο χρέος – Ετοιμαστείτε για την κατάρρευση
Η επίμονη «bear» των αγορών ξαναχτυπά
Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκδίδουν ασύλληπτα ποσά χρέους για να καλύψουν οποιαδήποτε αδυναμία στον ιδιωτικό τομέα με δημόσιες δαπάνες, αναφέρει σε σημείωμά της η Phoenix Capital, επισημαίνοντας ότι, συνολικά οι ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο/ΕΕ/Ιαπωνία θα εκδώσουν ομόλογα ύψους 2 τρισεκ. δολαρίων το 2024.
«Αυτό θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε ύφεση, αλλά ταυτόχρονα θα θέσει τις βάσεις για τον επόμενο γύρο πληθωρισμού. Θυμηθείτε ότι το τωρινό κύμα πληθωρισμού (2021-2023) πυροδοτήθηκε από τρομακτικά επίπεδα δημόσιων δαπανών/τόνωσης σε μια περίοδο αδυναμίας του ιδιωτικού τομέα.
Στις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Biden εφαρμόζει πολιτικές για τη στήριξη της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εκλογές του 2024, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που θα φέρουν.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν επίπεδα ελλείμματος που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, σε μια εποχή που η οικονομία τεχνικά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Πράγματι, οι μόνες περίοδοι κατά τις οποίες οι ΗΠΑ παρουσίαζαν μεγαλύτερο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία 100 χρόνια, ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.


Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, τα ελλείμματα χρηματοδοτούνται μέσω της έκδοσης χρέους. Και επειδή οι ΗΠΑ αναγκάζονται συνεχώς να μετατρέπουν το παλιό σε νέο χρέος, ενώ παράλληλα εκδίδουν νέο χρέος για να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά τους, η χώρα έχει προσθέσει χρέος περίπου 2 τρισεκ. δολαρίων μόνο τους τελευταίους επτά μήνες!
Η ερώτησή μας προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: τι θα συμβεί αν όλες αυτές οι δαπάνες επαναφέρουν υψηλότερο πληθωρισμό όταν οι ΗΠΑ τελικά περάσουν σε ύφεση; Ποιο είναι το σχέδιο, λοιπόν;», σχολιάζει η εταιρεία διαχείρισης assets, συστήνοντας στους επενδυτές χρυσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης