Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άλλος κόσμος οι αγορές και οι καταναλωτές - Οι αναλυτές προσγειώνουν τη Wall Street, υπερβολή η αισιοδοξία

Άλλος κόσμος οι αγορές και οι καταναλωτές - Οι αναλυτές προσγειώνουν τη Wall Street, υπερβολή η αισιοδοξία
Οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, με πολλούς να αναμένουν μια ανώμαλη πορεία λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια
Σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία κινούνται οι επενδυτές της Wall Street και οι καταναλωτές, καθώς οι δεύτεροι δεν συμμερίζονται την ευφορία που επικρατεί για την ισχύ της οικονομίας.
Και σε αυτό συμφωνούν και αρκετοί μεγάλοι αναλυτές της οικονομίας και των αγορών.
Η οικονομία των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2023, παλεύοντας με υψηλό πληθωρισμό, ραγδαία άνοδο των επιτοκίων, πολέμους στο εξωτερικό και έναν ασταθή τραπεζικό τομέα.
Τέτοιες ημέρες πέρυσι, η οικονομία των ΗΠΑ προετοιμαζόταν για μια επικείμενη ύφεση.
Οι ανησυχίες για μια ύφεση παρέμειναν σχεδόν όλο το 2023, ιδιαίτερα μετά την τραπεζική αναταραχή του δεύτερου τριμήνου, που θύμισε τη δεκαετία του 1930, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley και της First Republic Banks.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρενέβη με έκτακτα μέτρα, η τραπεζική ρευστότητα ανέκαμψε και οι χρηματοπιστωτικές και πιστωτικές αγορές ομαλοποιήθηκαν σύντομα, σαν να μην είχε συμβεί ποτέ η κρίση.
Τους μήνες που ακολούθησαν, η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες και αψήφησε τους φόβους ύφεσης.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο από το αναμενόμενο 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένη από τις ισχυρές καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες.

Ήπια προσγείωση

Επί του παρόντος, γίνεται λόγος για την προοπτική μιας «ήπιας προσγείωσης» το 2024.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, με πολλούς να αναμένουν μια ανώμαλη πορεία λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια.
Αν και η οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμες προκλήσεις, πολλοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, με ορισμένους μάλιστα να προβλέπουν ύφεση.
«Ενώ μέχρι στιγμής η οικονομική ανάπτυξη έχει διατηρηθεί καλά και ο πληθωρισμός έχει πέσει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βιώσουμε μια οικονομική ύφεση πριν από τις εκλογές του 2024», δήλωσε ο Desmond Lachman, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.
Η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει δει ακόμη «τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χώρο των εμπορικών ακινήτων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια άλλη περιφερειακή κρίση του τραπεζικού τομέα».
Το Conference Board, μια μη κερδοσκοπική επιχειρηματική δεξαμενή σκέψης, προβλέπει ότι η ύφεση θα φτάσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Προβλέπουμε δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης που θα γίνει γενικά αισθητή σε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Erik Lundh, κύριος οικονομολόγος στο Conference Board, σε πρόσφατη έκθεση.
Αν και αυτή η συρρίκνωση θα είναι περιορισμένη σε βάθος και διάρκεια, σύμφωνα με τον Lundh εξακολουθεί να αναμένεταιι να χαρακτηριστεί επίσημα ως ύφεση.
Ο Jamie Dimon, CEO της JPMorgan, είναι πιο απαισιόδοξος.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη σύνοδο κορυφής DealBook των New York Times τον Νοέμβριο του 2023, προειδοποίησε τη Wall Street να μην υποκύψει στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, είπε, θα μπορούσαν να επιμείνουν και δεν πρέπει να αποκλειστεί η ύφεση.
Ο Dimon περιέγραψε την οικονομία των ΗΠΑ ως «έναν με υψηλά επίπεδα εξάρτησης» από τα χρήματα για τόνωση που διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.
«Είναι σαν ναρκωτικά που διατρέχουν το σύστημα», είπε.
«Επομένως, είμαι πολύ προσεκτικός σχετικά με την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας γύρω από την οικονομία.

Πληθωρισμός: Μια αχτίδα ελπίδας;

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ορίζεται από την αύξηση του κόστους και των επιτοκίων.
Ο Chris Estrada, ιδρυτής της Nationwide United Auto Transport με έδρα το Λος Άντζελες, ενός εξειδικευμένου παρόχου μεταφορών, είναι μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που ένιωσαν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού από πρώτο χέρι.
«Ο υψηλός πληθωρισμός το 2023 άσκησε πράγματι πίεση στον κλάδο μας.
Το αυξημένο λειτουργικό κόστος -κυρίως το κόστος καυσίμων και συντήρησης- επηρέασε τα περιθώριά μας», είπε στους The Epoch Times.
«Τα υψηλά επιτόκια θέτουν επίσης προκλήσεις, ειδικά όταν επενδύονται σε αναβαθμίσεις και επέκταση στόλου».
Υπάρχει πιθανότητα ο πληθωρισμός να συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024, αμβλύνοντας κάποιες από τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν άτομα όπως ο Estrada.
Στις 3 Ιανουαρίου, ο εθνικός μέσος όρος για τη βενζίνη ήταν 3,09 δολάρια ανά γαλόνι, από 3,24 δολάρια πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΑ.
Οι προβλέψεις του GasBuddy λένε ότι η μέση τιμή φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2024 θα είναι περίπου 3,38 δολάρια ανά γαλόνι.
Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από τον μέσο όρο του 2023 των 3,51 δολάρια και μια σημαντική πτώση από τον μέσο όρο του 2022 των 3,95 δολαρίων ανά γαλόνι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GasBuddy, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες καυσίμων σε σύγκριση με το 2023.
Οι ανησυχίες σχετικά με πιθανές διαταραχές στην αγορά ενέργειας που προκύπτουν από εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει πρόσφατες εκρήξεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στις αγορές πετρελαίου.
«Σχετικά με τον πληθωρισμό, αναμένουμε να δούμε πρόοδο τα επόμενα τρίμηνα, αλλά η πορεία θα είναι πιθανώς ανώμαλη», δήλωσε ο Lundh.
Προέβλεψε ότι ο στόχος του 2% της Fed δεν θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός υποχωρούσε, αλλά οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην έχουν βιώσει ρυθμούς πληθωρισμού αυτού του μεγέθους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 στο 3,1% τον Νοέμβριο του 2023.
«Οι ειδήμονες, οι πολιτικοί και οι επενδυτές επικεντρώνονται στον ρυθμό αλλαγής, αλλά αυτό δεν ταιριάζει με την εμπειρία των Αμερικανών καταναλωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν 18% έως 20% περισσότερα για σχεδόν τα πάντα», δήλωσε η Nancy Tengler, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Laffer Tengler Investments.
«Καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ωστόσο, οι πραγματικές τιμές θα μειωθούν.
Και ορισμένοι τομείς της αγοράς αγαθών είναι εντελώς αποπληθωριστικοί.
Αυτό θα βοηθήσει το εισόδημα του μέσου Αμερικανού».
Παρά αυτές τις προβλέψεις, περίπου το 63% των Αμερικανών δεν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate.
Η κύρια αιτία της οικονομικής απαισιοδοξίας είναι ο πληθωρισμός.
Ακόμη και ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, οι περισσότερες τιμές παραμένουν υψηλότερες από ό,τι έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί, γι' αυτό και δεν βιώνουν άμεση ανακούφιση.
Επιπλέον, όσοι είναι απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον κατηγορούν και τα στάσιμα ή μειωμένα εισοδήματά τους.

Επιφυλακτική αισιοδοξία στην αγορά εργασίας

Το 2023, οι προσδοκίες για τους μισθούς αυξήθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με τον Jon Hill, Διευθύνοντα Σύμβουλο της The Energists, μιας εταιρείας προσλήψεων για την ενεργειακή βιομηχανία με έδρα το Χιούστον.
«Αυτό είναι δίκαιο από την άποψη ενός που αναζητά εργασία ή ενός εργαζομένου - όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η αποδοχή της ίδιας αμοιβής που θα είχαν πριν σημαίνει λειτουργικά μείωση μισθού», είπε.
«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αισθάνονται επίσης τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους και του πληθωρισμού, αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στους προϋπολογισμούς μισθοδοσίας, οι οποίοι είναι ήδη περιορισμένοι».
Ο Hill είπε ότι οι πελάτες του είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων.
«Πολλές από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν ήδη μοιραστεί τα σχέδιά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για προσλήψεις το επόμενο έτος εν αναμονή της μελλοντικής ανάπτυξης ή για την κάλυψη των συνεχιζόμενων κενών θέσεων από το προηγούμενο έτος», είπε.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά εργασίας θα αμβλυνθεί το 2024, με τις προσλήψεις να επιβραδύνονται σημαντικά σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους.

Η Fed στο επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της χρονιάς, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Fed προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Η Wall Street έκτοτε ξεκίνησε έναν νέο γύρο παιχνιδιών εικασίας.
Λόγω της επιρροής της στην οικονομική δραστηριότητα και την επενδυτική στρατηγική, οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας το 2024 θα αποτελέσουν αντικείμενο πολλών εικασιών και συζητήσεων.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν στις 3 Ιανουαρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια το 2024, αλλά παρείχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των προσαρμογών των επιτοκίων λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία .
Προτού η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικό αναλυτή της Bankrate.
«Το κλειδί θα είναι ο πληθωρισμός στέγης, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα βαρόμετρα του πυρήνα του πληθωρισμού, και όπου τα καθυστερημένα δεδομένα έχουν κάνει τη βελτίωση πιο ασαφή μέχρι στιγμής», είπε σε πρόσφατη έκθεση.
«Εάν υποχωρήσει ο πληθωρισμός του πυρήνα, ο βασικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω και η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια».
Σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan, η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Η τράπεζα αναμένει σταδιακή μείωση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα και προβλέπει ταχύτερο ρυθμό περικοπών επιτοκίων σε περίπτωση ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης