Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο... βασιλιάς των ομολόγων βάζει στο περιθώριο τα... ομόλογα - Υπερτιμημένο το αμερικανικό 10ετές στο 4%

Ο... βασιλιάς των ομολόγων βάζει στο περιθώριο τα... ομόλογα - Υπερτιμημένο το αμερικανικό 10ετές στο 4%
Ο Bill Gross επεσήμανε πως εάν κάποιος ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην αγορά ομολόγων, είναι προτιμότερα τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Στο... περιθώριο βάζει τα αμερικανικά ομόλογα, ο πρώην βασιλιάς των ομολόγων, Bill Gross.
Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο είναι «υπερτιμημένο», με τα αντίστοιχης διάρκειας TIPS (ομόλογα που είναι προστατευμένα από τον πληθωρισμό) σε μια απόδοση 1,80% να αποτελούν καλύτερη επιλογή αν κάποιος πρέπει να αγοράσει ομόλογα. «Εγώ δεν το κάνω» επισημαίνει σε ανάρτηση του στο X.
Ο Gross κέρδισε το προσωνύμιο του «βασιλιά των ομολόγων» όταν ήταν στην Pacific Investment Management Co., την εταιρεία που συνίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έβγαλε εκατομμύρια στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ένα μεγάλο στοίχημα ότι η Fed θα στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων για το 2024 επωφελήθηκε από ένα καυτό ράλι ομολόγων. Αυτό συνέβη αφότου προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι οι ταύροι των ομολόγων ήταν παραπλανημένοι, λίγο πριν από μια δίμηνη πτώση που έστειλε τις αποδόσεις σε υψηλά 16 ετών.
Τα διεθνή ομόλογα ανέκαμψαν τη Δευτέρα (8/1/2024), αφού διολίσθησαν κατά τις πρώτες ημέρες του 2024 λόγω ανησυχιών ότι το ράλι στα τέλη του 2023 είχε πάει πολύ μακριά και πολύ γρήγορα. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άλμα 17 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη τέτοια άνοδο από τον Οκτώβριο, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας ώθησαν τους εμπόρους να μειώσουν τα στοιχήματα για ταχεία χαλάρωση της Fed.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά δύο μονάδες βάσης την Τρίτη στο 4,02%, αφού οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν τη Δευτέρα και μια έρευνα καταναλωτών διαπίστωσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν. Ο Gross δήλωσε σε μεταγενέστερη ανάρτηση ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα είχαν περισσότερο νόημα για όσους ενδιαφέρονται για την αγορά.
Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων είναι περίπου 35 μονάδες βάσης χαμηλότερες από εκείνες των 2ετών ομολόγων. Η καμπύλη αποδόσεων είναι ανεστραμμένη από τον Ιούλιο του 2022, γεγονός που ορισμένοι θεωρούν ότι σηματοδοτεί επικείμενη ύφεση. Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η καμπύλη θα αναστραφεί για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης