Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταιγίδα στην οικονομία το 2024 - Ακριβό το χρήμα, τροχοπέδη τα επιτόκια

Καταιγίδα στην οικονομία το 2024 - Ακριβό το χρήμα, τροχοπέδη τα επιτόκια
Η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη
Οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στην πολυαναμενόμενη στροφή, από την αύξηση των επιτοκίων στη μείωσή τους.
Οι αγορές ανέκαμψαν ως αποτέλεσμα, αλλά το 2024 θα μπορούσε να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται σε μια οικονομική τάξη όπου το χρήμα δεν είναι φθηνό.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν ράλι και οι αποδόσεις των κορυφαίων κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με τα στοιχήματα περί στροφής.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι επενδυτές είναι πλέον ουσιαστικά τοποθετημένοι στο ότι η Federal Reserve οδηγεί την οικονομία σε μια τέλεια προσγείωση, μειώνοντας τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Η πεποίθηση της αγοράς έρχεται μετά την έκπληξη που προκάλεσε η αμερικανική οικονομία με την ανθεκτικότητά της.
Αυτό αμβλύνθηκε εν μέρει από τις πανδημικές αποταμιεύσεις των καταναλωτών και την ελκυστικότητα της Αμερικής ως ασφαλές λιμάνι για επενδύσεις σε έναν όλο και πιο χαοτικό κόσμο.
Θα μπορούσαν να έχουν δίκιο - ένας γνωστός οικονομολόγος και πρώην αξιωματούχος της Fed νωρίτερα φέτος υποστήριξε ότι η Fed έχει καταφέρει ήπια προσγείωση πιο συχνά από ό,τι πιστεύεται γενικά.

Έρχεται καταιγίδα

Αλλά πολλοί επενδυτές και στελέχη πιστεύουν ότι η πιθανότητα είναι μικρή.
Οι αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας εξαντλούνται και τα σύννεφα της καταιγίδας μαζεύονται, ιδίως με τις αμφιλεγόμενες εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια έως και 1,5% έως το τέλος του 2024, αλλά αυτό θα εξακολουθούσε να διατηρεί τα επιτόκια πολιτικής κοντά στο 4%, υψηλότερα από εκεί που βρίσκονταν τις περισσότερες από τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σε αυτό το επίπεδο, η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Γιατί έχει σημασία

Τα επιτόκια στηρίζουν τα πάντα, από την οικονομική ανάπτυξη έως την τιμή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και το πόσο κοστίζει ο δανεισμός για την αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού.
Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα, λιγότερο ελκυστικά, καθώς οι επενδυτές μπορούν να κερδίσουν μια αξιοπρεπή απόδοση χωρίς να χρειάζεται να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο.
Με τα χρήματα να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα μπορεί να αποτύχουν και οι φούσκες να σκάσουν, οδηγώντας σε γεγονότα όπως η περιφερειακή τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο. Καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, περιορίζονται. Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και οι νέες θέσεις λιγοστεύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης