Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Αμφισβητήστε τα κυρίαρχα μίντια, αναμείνατε εποχή παγετώνων - Πτωχεύσεις, απολύσεις και κραχ στις μετοχές το 2024

Societe Generale: Αμφισβητήστε τα κυρίαρχα μίντια, αναμείνατε εποχή παγετώνων - Πτωχεύσεις, απολύσεις και κραχ στις μετοχές το 2024
Σύμφωνα με τον Edwards, έρχονται απολύσεις και πτωχεύσεις στον τομέα των logistics που θα προοιωνίζονται αναθεωρήσεις των κερδών επί τα χείρω
Σχετικά Άρθρα
O επικεφαλής αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards, δεν θεωρείται ο κορυφαίος των τελευταίων 20 ετών επειδή διακρίνεται για την αισιοδοξία του.
Αντίθετα, φημίζεται για τις ζοφερές εκτιμήσεις του - ειδικά από τότε που προέβλεψε σε ό,τι αφορά τα δυτικά ομόλογα, αποδόσεις εποχής παγετώνων.
Ο Edwards, 62 ετών, ξεκίνησε στη σταδιοδρομία του στο City του Λονδίνου πριν από 40 χρόνια (στην Τράπεζα της Αγγλίας).
Προηγουμένως ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Στη συνέχεια μετέβη στην Bank of America, θητεία η οποία συνέπεσε με το κραχ της Wall Street το 1987.
Πράγματι, αυτή αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για το πώς βλέπει τον κόσμο…

Οι ανωμαλίες που αντιμετωπίζει ο Edwards

Πίσω στο παρόν, ένα από τα τρέχοντα προβλήματά του είναι το πώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν την απότομη άνοδο του πληθωρισμού για να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους - φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πληθωρισμός απληστίας.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές καταναλωτή πιθανώς έχουν αυξηθεί περισσότερο από ό,τι δικαιολογείται, με το απόθεμα μετρητών που είχαν συσσωρεύσει χάρη στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κάνουν τους καταναλωτές λιγότερο ευαίσθητους στις τιμές - αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί.
Ο Edwards υποψιάζεται ότι τα περιθώρια αυξάνονται ξανά καθώς οι τιμές των τροφίμων μειώνονται επειδή αυτές οι μειώσεις δεν μετακυλίονται στην αγορά.
Ο εξαιρετικά ανταγωνιστικός κλάδος των σούπερ μάρκετ είναι στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές δεν εντοπίζουν… τους πραγματικούς υπαίτιους: τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων και αγαθών.
Ο πληθωρισμός μειώνεται με ύποπτα βραδύτερο ρυθμό σε αυτόν τον κύκλο από ό,τι στο παρελθόν.
1_8.jpeg
Μια άλλη ανωμαλία που απασχολεί επί του παρόντος τον Edwards και την ομάδα του είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πολύ υψηλότερα επίσημα επιτόκια δεν επηρεάζουν την εταιρική συμπεριφορά όσο θα περίμενε η Federal Reserve.
Μεγάλες εταιρείες με άμεση πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων επωφελούνται από την αύξηση του χρέους, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τώρα σταθμεύουν μετρητά που κερδίζουν περισσότερους τόκους από τα κουπόνια που πληρώνουν στους κατόχους ομολόγων - παρέχοντας απροσδόκητο κέρδος, αλλά θα αποδειχθεί προσωρινό.
Ο Edwards λέει ότι δεν είναι τόσο bearish όσο ήταν -βέβαια, η εποχή των παγετώνων μάλλον δεν τελείωσε- αλλά επισημαίνει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ασαφείς και ότι η υπερβολική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία 15 χρόνια έχει απλώς καθυστερήσει τον οικονομικό απολογισμό.
Εκτιμά δε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με τις ΗΠΑ να μην είναι πολύ πίσω. Αν και δεν είναι μονεταριστής οικονομολόγος, βρίσκει περίεργο το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγνοούν τις απότομες μειώσεις τόσο στην προσφορά χρήματος όσο και στον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτές οι συσπάσεις αυξάνουν τους κινδύνους μιας σκληρής προσγείωσης.
Εμμένει στο επιχείρημα ότι μια ύφεση συνοδεύει πάντα μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στην αγορά των κρατικών ομολόγων, παρόλο που τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Επιπλέον, εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να παραμερίσουν και να επιτρέψουν κάποια δημιουργική καταστροφή τύπου Schumperter από μια ύφεση, η οποία θα μπορούσε να διορθώσει ορισμένες από τις λανθασμένες πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας.
Η πανδημία είδε τις κυβερνήσεις να διαβαίνουν με χαρά τον δημοσιονομικό Ρουβίκωνα και να αντλούν χρήματα κατευθείαν στα νοικοκυριά.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να έχουν αντιστρέψει τη νομισματική πολιτική, αλλά η δημοσιονομική υπερβολή συνεχίζεται αμείωτη.
2_3.jpeg
Εταιρείες ζόμπι

Πάρα πολλές εταιρείες ζόμπι θα χρειαστούν διάσωση ώστε να περιοριστεί η αυξανόμενη ανεργία.
Αναμένει, λοιπόν, ένα «κροτσάρισμα» των μειώσεων των επιτοκίων - ακόμη και μια επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση καθώς ο αποπληθωρισμός αναμένεται να εμφανιστγεί ξανά.
Η Ολλανδία και το Βέλγιο βιώνουν ήδη αρνητικό πληθωρισμό, ενώ ο αποπληθωρισμός είναι πολύ επιθετικός για την οικονομία της Κίνας - κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τις αποπληθωριστικές τάσεις παγκοσμίως.
Το αφήγημά του για την εποχή των παγετώνων λοιδωρούνταν για χρόνια - έως ότου αποδείχθηκε προφητικό: όταν τα επιτόκια έπεσαν και τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις διογκώθηκαν στο ανώτατο όριο των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (πριν από τρία χρόνια).
Τώρα ο Edwards «βλέπει» τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών να επανέρχονται κάτω από το 2%, μετά την αναρρίχησή τους στο 5% στα μέσα Οκτωβρίου - αν και δεν προβλέπει επιστροφή στο ιστορικό χαμηλό του 0,65% το 2020.

Μετοχές

Σε ό,τι αφορά τον κόσμο των μετοχών, ο επικεφαλής αναλυτής της Societe Generale «βλέπει» πτώση ανάλογη του 2001, όταν έσκασε η φούσκα dot com.
Όπως σημειώνει, πολλές εταιρείες δεν γνώρισαν ποτέ ύφεση, καθώς ακόμη και η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έφερε οφέλη στη νέα οικονομία.
Με την τεχνολογία να συνεισφέρει το ένα τρίτο στην κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών και τους Magnificent Seven (Alphabet, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Amazon, Nvidia και Tesla.) να έχουν αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα φέτος, οι αυξημένες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να ξεμείνουν στον δρόμο.
Σύμφωνα με τον Edwards, έρχονται απολύσεις και πτωχεύσεις στον τομέα των logistics που θα προοιωνίζονται αναθεωρήσεις των κερδών επί τα χείρω.
Mέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα, λέει ο Edwards, ας κρύβεστε στην ασφάλεια του χρυσού…
Εν κατακλείδι, αμφισβητήστε την οικονομική ορθοδοξία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης