Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ύφεση θα πλήξει τις ΗΠΑ το 2024 - UBS: Ετοιμαστείτε για μαζικές μειώσεις επιτοκίων

Η ύφεση θα πλήξει τις ΗΠΑ το 2024 - UBS: Ετοιμαστείτε για μαζικές μειώσεις επιτοκίων
H Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 275 μονάδες βάσης το 2024
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί σε ύφεση το 2024, κάτι που θα αναγκάσει τη Fed να προβεί σε απότομες μειώσεις επιτοκίων, επισημαίνει η UBS.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η Fed θα απαντήσει στη μείωση του πληθωρισμού και την οικονομική ύφεση με μείωση των επιτοκίων κατά 275 μονάδες βάσης. Κι αυτή τη στιγμή που οι αγορές αναμένουν μια μείωση κατά 75 μονάδες βάσης.
«Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόβλεψης της UBS είναι ο πολύ έντονος κύκλος χαλάρωσης της Fed που αναμένεται από τον Μάρτιο του 2024 και μετά» ανέφερε μια ομάδα με επικεφαλής τον οικονομολόγο Arend Kapteyn και τον στρατηγικό αναλυτή Bhanu Baweja σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα επιτόκια να πέσουν μόλις στο 1,25% το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed θα είναι «μια απάντηση στην προβλεπόμενη ύφεση στις ΗΠΑ το β' με γ' τρίμηνο του 2024 και στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση τόσο του γενικού όσο και του δομικού πληθωρισμού» πρόσθεσε η UBS.
Επισημαίνεται ότι από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδενικό σε περίπου 5,5% σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζει την εκτίναξη των τιμών. Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών, στο 9,1%, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε έχει αρχίσει να ψυχραίνεται - αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Η πολιτική της Fed αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ύφεση μέχρι στιγμής. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας διευρύνθηκε κατά 4,9% το γ' τρίμηνο, για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών.
Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας έχει επίσης αντέξει τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, με το ποσοστό της ανεργίας αν και ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, παραμένει κάτω από το 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης